Ilustracija / Shutterstock
15/02/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Da li redovno provjeravate rok trajanja šminke?

Pretresite neseser i izbacite ih ukoliko im je istekao rok trajanja

Korišćenje šminke koju imamo nekoliko godina i one kojoj je istekao rok trajanja ima opasne posljedice po izgled kože. Takođe, iako to možda ne primjećujete, stara šminka na licu nikad ne može da izgleda isto kao nova, jer je vremenom izgubila teksturu i trajnost.

Evo nakon koliko vremena je poželjno baciti pojedini proizvod:

Praškasti proizvodi

Sva šminka u kamenu ili prahu, uključujući rumenilo, bronzer i sjenke, kao i pudere, može se bez problema koristiti do dvije godine.

Maskara

Maskara poslije određenog vremena umije da bude puna bakterija, pa je potrebno mijenjati je na svaka tri mjeseca. Izbjegavajte da je "pumpate" jer je to isušuje.

Tečna podloga

Ako tečni puder koristite svakodnevno, vjerovatno nećete morati da brinete o roku trajanja jer ćete ga potrošiti prije isteka. Ali bi trebalo da ga potrošite za godinu dana.

Olovka za oči

Olovka za oči je upotrebljiva do dvije godine jer se ovakvi proizvodi sporije kvare.

Ruž i olovka za usne

Održavajte svoj neseser urednim i bacite svaki ruž koji tamo stoji više od godinu do godinu i po dana. Ne samo da će početi da se suši i mrvi nego više neće imati istu boju kao prije.

Korektor

Proizvodi u tubicama koji nisu stalno izloženi vazduhu mogu izdržati čak do 18 mjeseci. Nakon toga ih zamijenite novim, kako ne biste dobili neku alergiju ili iritaciju.

Tečni ajlajneri

Za razliku od onih u olovci, standardni ajlajneri traju samo od tri do šest mjeseci.

Sjajevi za usne

Sjaj za usne ima poprilično dug vijek trajanja - do dvije godine. Najbolje je izabrati nijansu koju ćete često nositi, pa nećete morati da brinete o roku trajanja jer ćete ga dotle sigurno potrošiti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:53