Lubenica / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO-G-STOCKSTUDIO
28/08/2023 u 20:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Lubenica je novi hit kozmetički sastojak

Lubenica sadrži mnoge važne hranljive materije koje su korisne za kožu

Ovoga ljeta, mnogi svjetski poznati brendovi počeli su da koriste lubenicu u svojim formulama za njegu kože i to prije svega zbog njenih umirujućih i hidratantnih svojstava. Ali, da li je lubenica zaista dobra za njegu kože? Evo šta o tome kažu dermatolozi.

Šta je lubenica i šta je to u njoj tako moćno?

Lubenica ili Citrullus lanatus, je veliko, slatko voće koje se uglavnom sastoji od vode. Konkretno, sadrži skoro 92% vode i 7,55% ugljenih hidrata. To je ono što ovo popularno voće čini izuzetno hidratantnim i osvježavajućim za jelo. Lubenice takođe nudi mnoge zdravstvene prednosti jer je bogata likopenom, vitaminom A, vitaminom C i antioksidansima. Kao sastojak za njegu kože, lubenica ima nekoliko potencijalnih prednosti: hidratizuje, može da smanji upalu i bogata je antioksidansima.

Glavne prednosti: Povećava hidrataciju, pomaže u sprečavanju preranog starenja, održava elastičnost kože i smanjuje upale.

Ko treba da je koristi? Generalno, bezbijedna je za sve tipove kože. Naravno, ako ste alergični na lubenice, trebalo bi da je izbjegavate.

Koliko se često može koristiti kozmetika sa lubenicom? Jednom ili dva puta dnevno.

Dobro radi sa: Hidratorima i pojačivačima barijera.

Ne koristiti sa: Lubenica nema poznatih kontraindikacija.

Sve prednosti lubenice kao kozmetičkog sastojka

Bogata je hranljivim materijama i antioksidansima. Lubenica sadrži mnoge važne hranljive materije koje su korisne za kožu: prije svega vitamine A i C, koji mogu da pomognu oštećenoj koži.

Lubenica sadrži još jedan moćan antioksidans koji štiti kožu – likopen. On pomaže neutralizaciji slobodnih radikala izazvanih UV zračenjem i zagađivačima životne sredine. Štiti kožu od oksidativnog stresa,pa može pomoći u sprečavanju preranog starenja, održavanju elastičnosti kože.

Ipak, ubjedljivo je najbolja za hidrataciju. Lubenica je tako osvježavajuća tokom vrelog ljetnjeg dana zbog visokog sadržaja vode. Iz istog razloga, proizvodi za njegu kože od lubenice mogu hidrirati i pomoći u borbi protiv suve kože. Kada se primjenjuje lokalno, može pomoći u obnavljanju vlage u koži, poboljšanju nivoa hidratacije i smanjenju suvoće i hrapavosti. Lubenica smanjuje upale i akne. Proizvodi za njegu kože od lubenice su bogati aminokiselinama, što ih čini odličnom opcijom za kožu sklonu aknama ili upaljenu kožu. Lubenica sadrži aminokiseline poput citrulina, koje imaju umirujuće i protivupalno dejstvo na kožu.

Neželjeni efekti lubenice

Lubenica je sastojak koji je generalno bezbijedan i ne iritira sve tipove kože. Međutim, ako ste alergični na lubenicu, najbolje je da se klonite proizvoda za njegu kože koji je sadrže.

Kako se koristi lubenica za njegu kože?

Postoji mnogo načina na koje možete da uključite lubenicu u svoju rutinu njege kože. Generalno, najbolje je koristiti formulisane proizvode koji sadrže lubenicu kao sastojak. Ovo pomaže da se osigura da je proizvod efikasan, dugotrajan i bezbijedan za vašu kožu.

Proizvodi za njegu kože koji sadrže ekstrakte lubenice ili ulje sjemena su formulisani da obezbijede stabilne i standardizovane koncentracije korisnih jedinjenja, obezbjeđujući dosledne i pouzdane rezultate. Ulje sjemena lubenice, ekstrahovano iz sjemenki ploda, bogato je esencijalnim masnim kiselinama i može se ugraditi u ulja za lice, serume ili hidratantne kreme. Pomaže u zadržavanju vlage i zaštiti kožne barijere. Možete potražiti i hidratantne kreme, serume, maske i magle sa esktraktom lubenice.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
LUBENICAKOZMETIKA
01. maj 2024 01:23