DIzajner Rami Al Ali / -BORIS ŠEKULARAC
25/07/2023 u 15:00 h
Danica TomaševićDanica Tomašević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Rami Al Ali: Spoj tradicionalnog i klasičnog je odraz modnog

Originalnost i autentičnost, arhitektura i umjetnost vjerovatno mogu više da inspitišu od modernog i tehnološkog - kaže Al Ali

Za njega je moda strast, zadovoljstvo, posao, ali prije svega ljubav, jer, kako je kazao, da nije ljubavi ne bi bilo ni komada koji su inspirisani lijepim i koji su u službi ljepote, bili bi samo puka komercijala, prilagodjena svakome. A Rami Al Ali, jedan od 50 najuticajnijih muškaraca u arapskom svijetu po mišljenju Middle East magazina, ne kreira za svakoga on stilizuje ženu jakog karaktera.

Ovaj sirijski kreator se u okviru 5. IFF-a poklonio modnoj publici u Porto Montenegru kolekcijom koja je imala pretpremijeru na Nedjelji visoke mode u Parizu gdje je opipao puls Evropljana na njegove modele, i bez straha kolekciju postavio na sceni Synchro. Modna publika uživala je u romantici nježnih modela, boja, kreacija, sa naglaskom na duge plaštove, "zamišljena krila", kao odraz slobode svake žene u izboru komada koji će je učiniti princezom u sopstvenoj modnoj bajci.

U drugom dijelu revije je prikazao kratku rekapitulaciju svog rada, kako nalaže običaj, kada se kreator prvi put predstavlja u jednoj zemlji. Njegova kolekcija kao san, brojnu publiku u Synchru je ostavila bez daha jer su Alieve kreacije bogate mnoštvom volumena i slojeva, čime je kreator pokazao kako doživljava ženstvenost savremene dame. Za njega je "spoj tradicionalnog i klasičnog odraz modnog" i može biti zanimljivo svakoj dami koja se drži ovih vrijednosti.

Nezanemarljiva uloga žena

Cilj vizije Rami Al ALija je da  svojim uspjehom ide dalje. Kako bi podržao svoju životnu strast osnovao je brend DNA, posvećen umjetnosti i napredku žena. Od 2017. godine, Al Ali sve više podržava generaciju mladih modnih majstora svojim mentorskim programom na prestižnom ESMOD Fashion Institute u Dubaiju, pružajući studentima priliku da razviju sopstvenu capsul kolekciju kroz praksu u njegovom  ateljeu.

On je 2019. godine učestvovao na izložbi neprofitne organizacije Atasi fondacije u Dubaiju koja je imala za cilj da rasvijetli rani početak ženskog umjetničkog pokreta u Siriji, naglašavajući ogromnu ulogu umjetnica u oblikovanju nacionalne umjetničke scene. Godinu dana kasnije, Rami Al Ali je pokrenuo Ard Diar, koncept  dizajniran sa ciljem da podstakne otvorene razgovore sa etabliranim sirijskim ličnostima kako bi podržao sirijski talenat i njegov razvoj širom svjeta.

Al Ali takođe sarađuje sa Dubai Design & Fashion Council (DDFC) kao mentor kako bi pomogao u promocij I razvoju lokalnih i regionalnih talenata u Emiratima i podržao razvoj održive industrije.

Porijeklom iz Sirije, iako stvara u Dubaiju, u njegovim modelima nazire se slojevitost kulture, mode, istorije što očekuje i da vidi u Crnoj Gori. Posebno se radovao susretu sa Kotorom uživo gdje će kako je rekao, dobiti poseban utisak o našoj zemlje, koji će se najvjerovatnije odraziti na nekom od budućih modela.

- Ono što sam dosad vidio u Porto Montenegru ima moderan izgled ali još uvijek nijesam vidio stari dio Crne Gore, npr. Kotor, za njega sam zainteresovan. Originalnost i autentičnost, arhitektura i umjetnost vjerovatno mogu više da inspitišu od modernog i tehnološkog. To je ono što je novo za mene, a ne moderan razvoj - kaže Al Ali.

image

Revija Rami Al Ali

-FOTO FABRIKA

Ovog kreatora inspiriše ljubav, a pokreće strast, kako kaže, jer jedno bez drugog ne ide.

- Ako je samo strast onda je izolovana, govori samo za sebe, ali ako je komercijalna onda je to veza sa spoljnjim svijetom, ako je to ljubav onda ona čini život. Ljubav prema modi bez obzira je li ona muška ili je ženska je bezuslovna. Mislim da je uvijek bila u meni, pretpostavljam da me od djetinjstva privlačio cio koncept izgleda ne samo jasan modni dizajn. Oduvijek sam bio zainteresovan za cjelokupan izgled i kako to utiče na nas, kao i kako utiče na druge - kaže Rami.

Slojevitost gradi zahvaljujući materijalima. Izbor je raznolik, koristi sve, pogotovu one od kojih njegove kreacije izgledaju dobro, a uglavnom su organski.

image

Revija Rami Al Ali

-FOTO FABRIKA

Standard u poštovanju veličina kada kreira, kako otkriva, razlikuje se od regiona do regiona, nije isti u Parizu i u Dubaiju.

- Razlikuje se od regije do regije, Azija ima određeni oblik i format u odnosu na Ameriku, potom se razlikuje Evropa u njoj Balkan. Mi se u kreiranju osvrćemo na ono što od nas zahtijeva ta regija - kaže kreator.

image

Revija Rami Al Ali

-FOTO FABRIKA

U njegovim kolekcijama nema "plus size".

- Ne dizajniram za određenu veličinu jednostavno dizajniram za ženu uopšte i ono što su njeni zahtjevi i potrebe. Žena u mojim kreacijama je jaka i moderna, ali posjeduje mješavinu tradicionalne i klasične ženstvenosti, inteligentna je, žena je koja je jedinstvena u izboru kreacije i koja se izdvaja iz opšteg - naglašava Ali.

Kako je otkrio nije upoznat sa radom modnih dizajnera na Balkanu.

- Ne poznajem balkanske kreatore nažalost, tu nisam baš uradio dobar domaći zadatak - priznaje.

 


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 15:05