/ - ILUSTRACIJA - PHOTO BY ANNIE SPRATT ON UNSPLASH
13/11/2023 u 17:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta kada dijete pogriješi?

Treba vremena da mališani steknu kontrolu nad sobom i usavrše vještine kada nešto uče

Greške su bitan dio osamostaljivanja. Treba vremena da mališani steknu kontrolu nad sobom i usavrše vještine kada nešto uče, uzmite za primjer svladavanje vezanja cipela.

Maria Montessori bila je prava vizionarka u području ranog obrazovanja. Shvatala je važnost grešaka u životima djece. Uvidjela je da uz strpljenje i povjerenje možemo podržati odlučnost kod mališana te im na taj način pomoći da ostvare uspjeh i hrabro savladaju izazove.

"Greške su dio života. Savladavanjem ovog koncepta djeca će imati beskrajne mogućnosti za ono što mogu postići", govorila je Maria Montessori, čiji koncept i danas pomaže djeci da ostvare svoj puni potencijal.

Montessori metoda temelji se na slobodi rasta bez prekomjernih korekcija i ograničenja. Pristup Marie Montessori obrazovanju u ranom djetinjstvu izaziva istraživanje i eksperimentisanje, a ne težnju prema savršenstvu. Ona naglašava da prekidanje procesa učenja radi ispravljanja pogrešaka može spriječiti djecu u razvijanju strasti prema svojim interesima.

Umjesto da se fokusira na ispravljanje, njen stil vaspitanja nastoji njegovati znatiželju kako bi djeca mogla isprobati nove ideje i učiti kroz iskustvo.

"Greške su odskočna daska za uspjeh. Kad svojoj djeci dopustimo da pogriješe, oni mogu više cijeniti svoja postignuća i imati samopouzdanje za istraživanje novih ideja. Osim toga, pomaže im da nauče da je neuspjeh dio života - što dugoročno gradi otpornost", smatrala je ona..

Njen koncept uključuje učenje bez osuđivanja ili osjećaja nedostatka. Na taj način podržava se ustrajnost i gradi samopouzdanje, budući da se svaka greška vidi kao prilika za rast, prenosi Index.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:03