Грађани траже повећање спратности / - Архива Дана
19/03/2022 u 07:19 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Недостаци нацрта ДУП-а Момишићи А: Белведерску улицу би да шире до улаза у куће

Поднијели смо иницијативу за повећање спратности и густине, поручили су становници Момишића

Ширење Белведерске улице, како је предвиђено нацртом ДУП-а Момишићи А довешће до тога да ћете грађанима ући у двориште по метар и тиме ћете људима који су овдје прије 50 година направили куће легално пореметити начин живота, саопштио је Горан Мијушковић на поновљеној централној јавној расправи о овом планском документу. Расправа је поновљена због великог интересовања грађана.

Ширење Белведерске улице, од кружног тока у Московској па ка брду, предвиђено је на шест и по метара.

– На лицу мјеста ћете видјети какве ће то поремећаје да направи. Практично ће те доћи људима на врата кућа – навео је Мијушковић.

Представник Мјесне заједнице Момишићи Маркиша Ђуровић поручио је да планери нијесу испоштовали праксу и разговарали са мјештанима на терену.

– Ja сам на челу МЗ више од двије деценије. За то вријеме прошло је доста планова кроз мјесну заједницу и пракса је била да планери на лицу мјеста погледају стање на терену. Нико од вас сада није био на лицу мјеста са грађанима. С обзиром на то да нисте направили комуникацију ми дајемо препоруку да прије него се донесе одлука о усвајању овог планског документа одговорите сваком грађанину појединачно на примједбу – поручио је Ђуровић.

Руководилац израде планског документа Јадранка Поповић је указала да ће сваком грађанину бити одговорено на примједбу коју достави. Она је представљајући плански документ поновила да ће он покрити простор од 80 хектара, те да сви нови објекти који су прекорачили габарите који су предвиђени планом неће моћи бити легализовани.

– Простор плана заузима падине Малог брда. Ослања се на Улицу сердара Јола Пилетића са југоисточне стране и на Улицу 13. јула са југозападне стране. Простор је у већем дијелу изграђен. Затечени грађевински фонд од 726 објеката представља уједно и велика ограничења. Без обзира што има простора за нову изградњу већ изграђени објекти умногоме утичу на планска рјешења, а посебно на саобраћај. Неизграђене површине остављају минималну могућност за успостављање минималног реда. Планиране су површине за становање мале густине становање веће густине, централне дјелатности, вјерски објекат, школство, социјална заштита – рекла је Поповић.

Становник Момишића Дејан Радоман поручио је да су поднијели иницијативу којом траже повећање спратности и густине.

– С обзиром да треба да се усклади ДУП са ПУП-ом, како ће то да се регулише? Наше насеље је удаљено 800 метара од центра града – рекао је Радоман.

Представник Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Никола Јововић поручио је да раде на томе да се то ријеши.

Представник породице Стојановић питала је да ли је предвиђено ширење Улице VII омладинске бригаде. Никола Јововић је поручио да је то у надлежности Агенције за изградњу и развој Подгорице. Илију Вуксановића је занимало до када се предају примједбе на нацрт плана.

Представник Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма Никола Јововић поручио је да је рок за подношење сугестија истекао јуче, али да их грађани, могу подносити и наредних десет дана. Становник Момишића Илија Дабановић тражио је издвајање парцеле.

Наталија Трнинић поновила је став да траже да им се омогући да на њиховој парцели, која је сада по плану предвиђена као зелена површина, граде објекат.

– На парцели су четири куће, а ви сте ту предвидјели површину за јавну намјену. То је исто као да неко у собу вашу дође и каже ту ће бити теретана. Наша земљиште је обезвријеђено – навела је Трнинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:01