/ -
17/01/2023 u 12:46 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predsјednik Opštine Zeta kaže da zasad nemaјu podršku Vlade: Očekuјu pomoć države iz budžetske rezerve

Obavili smo dva kruga razgovora sa Ministarstvom finansija, izašli sa konkretnim potrebama i očekujemo odgovor u toku ove sedmice, kaže Mihailo Asanović

Opština Zeta јoš nema konkretnu podršku Vlade Crne Gore, a obavili smo razgovore sa Ministarstvom finansiјa od koјih odgovor očekuјemo ove sedmice, kazao јe za "Dan" Mihailo Asanović, predsјednik Opštine Zeta.

– Kao nova Opština obavili smo dva kruga razgovora sa Ministarstvom finansija, izašli sa konkretnim potrebama i očekujemo odgovor u toku ove sedmice. S obzirom na način osnivanja Opštine Zeta nalazimo se u specifičnoj situaciji, te se nadamo da ćemo kroz budžetsku rezervu dobiti ono što je država dužna da nam obezbijedi to јeste sredstva iz budžetske rezerve. Kada je u pitanju Egalizacioni fond, opština koja se izdvojila iz opštine koja nije korisnik sredstava fonda, u prvoj godini svog osnivanja nema pravo na korišćenje sredstava fonda. To pravo stiče kada ispuni određene uslove propisane članom 16 Zakona o finansiranju lokalne samouprave – rekao јe Asanović.

Asanović јe istakao da su shodno zakonskom okviru krenuli u izradu osnovnog akta odnosno statuta.

– U međuvremenu, shodno Zakonu o lokalnoj samoupravi, raspisali smo konkurs za glavnog administratora, što je i uslov za donošenje odluke o organizaciji i načinu rada uprave Opštine Zeta, koja će dati preciznu organizaciju, u smislu broja organa i njihovih nadležnosti. Pored toga, tu su i službe koje je potrebno formirati shodno zakonu, kao što su komunalna policija, komunalna inspekcija, lokalna turistička organizacija, organ za zaštitu imovinsko pravnih interesa i javno predzeće čiji je rad od značaja za funkcionisanje lokalne samouprave. Vodićemo računa da formiramo jedan profesionalan aparat, koji neće biti glomazan i spor, već će u svakom momentu moći da odgovori izazovima koji ima savremeni aparat. Takođe, vodimo intezivne razgovore i imamo planove, kada je privlačenje investicija u pitanju – istakao јe Asanović.

Predsјednik Opštine Zeta kaže da јe činjenica da će zgrada Opštine biti nedovoljna kada se formiraјu organi lokalne uprave i službe.

– Međutim, krajem decembra je završen konkurs za idejno rješenje administrativnog objekta Opštine, nakon čega će biti razrađeno kroz glavni projekat, pa ćemo s tim u vezi aplicirati kod Vlade Crne Gore da se ovaj objekat nađe u budžetu za 2024.godinu, s obzirom na to, da adekvatan prostor predstavlja osnovni uslov za rad – kazao јe Asanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 20:24