Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
29/01/2024 u 15:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje Ljubu Miloviću odloženo zbog prepiski na Skaj aplikaciji

Milovića srpsko Javno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je organizovao grupu čiji su članovi učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije

Početak glavnog pretresa u postupku protiv odbjeglog policajca Ljuba Milovića, drugi put je odložen u Beogradu. Do odlaganja je došlo zato što je postupajući tužilac u ovom predmetu obavijestio sudsko vijeće i odbranu da su mu iz Francuske dostavljene naredbe i odluke tamošnjeg suda na osnovu kojih je vršena zapljena podataka sa Skaj (Skay) aplikacije i sa kojima stranke u postupku treba tek da se upoznaju. Pomenuta dokumenta, kako je rekao postupajući tužilac, trenutno se nalaze na prevodu i sudu i odbrani će biti dostavljena čim on bude gotov.

Milovića srpsko Javno tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je organizovao grupu čiji su članovi učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije, prenosi Portal RTCG.

Nikola Jovanović, jedan od branilaca u postupku, kaže za RTCG da su ovi dokumenti morali da budu u spisima predmeta prije nego što su bilo kakvi dokazi pribavljeni.

- Sporno je što naredbe i prateću dokumentaciju dobijamo tek na glavnom pretresu. To znači da je tužilaštvo cijelu istragu vodilo nezakonito, s obzirom na to da se na tim navodnim prepiskama zasniva cijela optužnica. Ne može se, sada, naknadno ozakoniti, tako da ga nazovem, neprirodno stanje u pravnom smislu, odnosno stanje koje je protivno svim načelima krivičnog prava, kazao je Jovanović.

Objašnjava da te odluke njima ne znače apsolutno ništa, zato što ono što je tužilaštvo dostavilo kao dokaz navodne komunikacije jesu tabele napravljene u exelu.

- Mi nemamo pristup tim podacima jer nam ih sud ne dostavlja, već uvid u njih vršimo u zgradi suda. Ovo je samo jedan od primjera narušenosti jednakosti oružja i prava na pravično suđenje. Druge detalje, ne bih ni spominjao, kaže advokat Jovanović.

Osim Ljuba Milovića, na optužnici se nalaze imena još osmoro okrivljenih, među kojima su Dušica i Daniel Jovanović, radnici srpske BIA, odnosno ministarstva policije.

Tužilaštva za organizovani kriminal tereti ih da su od neutvrđenog dana 2019. godine do 2. avgusta 2023. godine, učestvovali u transportu kokaina prekookeanskim brodovima iz Ekvadora u luku Roterdam, tamo ga preuzimali i prenosili na skrivene lokacije u zemljama Evropske unije. Potom su, navodi tužilaštvo, drogu prodavali u Holandiji, a novac koji su „zaradili“ na ovaj način su u gotovini prevozili u Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku, kako bi prikrili njeno stvarno porijeklo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:32