Poziv novinarima Zapadnog Balkana i Turske / - SHUTTERSTOCK
13/05/2024 u 13:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otvoren poziv za novinare sa Zapadnog Balkana i Turske za istraživačko novinarstvo 2024.

Javni poziv za dodjelu Nagrade EU za istraživačko novinarstvo 2024, dio projekta "Jačanje kvalitetnog novinarstva na Zapadnom Balkanu i Turskoj II", otvoren je od danas.

Nagrada ima za cilj da prepozna i promoviše izuzetna dostignuća u istraživačkom novinarstvu, kao i da poboljša vidljivost kvalitetnog novinarstva u regionu Zapadnog Balkana i Turskoj.

Nagrada slavi najbolje istraživačke priče nastale u prethodnoj kalendarskoj godini i dodjeljuje se u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Crnoj Gori, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Turskoj.

Nagrada EU drugu godinu zaredom priznaje i najbolje regionalne priče.

Godišnji nagradni fond za svaku od zemalja je 10.000 evra. Pored toga, nagradni fond za regionalna priznanja takođe iznosi 10.000 evra. Dodjeljuju se tri najbolje priče godine, a iznos nagrada za nacionalne i regionalne nagrade je 5.000 (za prvo mjesto), 3.000 (drugo) i 2.000 (za treće) evra.

Svaki kandidat/kinja može nominovati svoj rad za nacionalnu, regionalnu nagradu ili obije. Na konkurs se može prijaviti jedan kandidat/kinja sa najviše tri prijave. Ove godine članovi žirija nacionalnih takmičenja imaju ekskluzivno pravo da predlažu priče koje prepoznaju da imaju regionalnu vrijednost za regionalno takmičenje, čak i ako priča nije originalno nominovana za taj nivo takmičenja.

Organizator i realizator nagrade je Thomson Medija, organizacija sa višedecenijskim iskustvom u razvoju medija i promociji slobode medija na globalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 13. jun 2024. do ponoći po srednjeevropskom vremenu.

Projekat finansira Evropska unija, a sprovodi ga konzorcijum koji čine Balkanska istraživačka mreža – BIRN Hub, Centralnoevropski univerzitet (CEU) – Mađarska, Udruženje novinara (AJ) – Turska,

Thomson Media (TM) – Njemačka, Univerzitet Goce Delčev Štip (UGD) – Sjeverna Makedonija, Nezavisni sindikat novinara i medijskih radnika (SSNM) - Sjeverna Makedonija, Asocijacija medija Jugoistočne Evrope (MASE) - Crna Gora i Balkanska istraživačka mreža Kosovo (BIRN Kosovo).

Pratite link do aplikacije i više detalja: https://bit.ly/3QEUIKm.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 00:40