Damir Šehović / - DAMIR ŠEHOVIć
14/06/2022 u 13:16 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Подржан предлог СД-а за нулту стопу ПДВ на хљеб; Шеховић: Срамота да држава на томе зарађује

Он је закључио и да, уколико дође до нових поскупљења, ова мјера ће их амортизовати

Одбор за економију, финансије и буџет са осам гласова подржао је Предлог закона о измјенама и допунама закона о Порезу на додатну вриједност којим се одређује нулта стопа ПДВ-а на хљеб. Оваj предлог су иницирале Социjалдемократе, а предсjедник партиjе Дамир Шеховић jе навео да jе срамота за државу да се на хљебу зарађуjе.

 - Хљеб је од почетка ове године поскупио 30 одсто , а држава „прстом није мрднула“, што значи да је држава на хљебу зарађивала, и то је срамота. Зато је СД предложио измјене закона о ПДВ које подразумијевају смањење ПДВ-а на хљеб са седам на 0%. То је данас на Одбору за економију, финансије и буџет, приликом разматрања поменутих измјена, поручио предсједник СД-a.

Он је додао да је СД-ов предлог квалитетан јер омогућава снижавање цијене хљеба, али без удара на пекарску индустрију. Влада Црне Горе дала је позитивно мишљење на предлог СД-а прије него што је исти стигао на Одбор за економију, који га је такође подржао, а очекује се да се поменуте измјене на пленуму разматрају сјутра.

Шеховић је рекао и да СД користи сваку прилику да животне теме враћа на дневни рад, будући да Влада нема времена, јер су јој са стране наметнути други приоритети: Отворени Балкан, Темељни уговор и попис.

 - Црна Гора је у првом кварталу забиљежила готово доцифрену стопу инфлације, највећу у региону. А социјално угрожени то осјећају двоструко више, јер највећи дио њихових прихода одлази на храну и енергенте, који су највише поскупили. Наиме, годишња инфлација на житарице и хљеб је 36%, годишња инфлација на гориво износи 43%,  годишња инфлација на поврће износи 20%, а на млијечне производе 20%, и није ми јасно зашто се неко тиме не бави озбиљно„ рекао је Шеховић.

Он је закључио и да, уколико дође до нових поскупљења, ова мјера ће их амортизовати.

- Да ли ће ово да ријеши све проблеме – наравно да не. Ово је само један од корака, посебно за оне са нижим примањима, али он мора бити праћен системским мјерама. „Када храна оволико поскупи, онда је Влада која забија главу у пијесак на те чињенице неодговорна. Чак и кад су недавно створени услови да се смањи ПДВ, те измјене нијесу третирале цијену хљеба на адекватан начин. Притом, те мјере су биле закашњеле. Просто, види се да ова питања нијесу приоритет владе, не третирају их или их обрађују неадекватно, а премјер и даље пјева десетерце о Отвореном Балкану - навео је он

Он је на крају подсјетио да је Скупштина недавно усвојила закон који се односи на ограничавање цијена на производе од посебног значаја, а који је остао мртво слово на папиру јер, како каже, Влада и дан данас није у стању да донесе подзаконски акт којим би га примијенила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:36