/ Драго камење
03/05/2021 u 07:05 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држава незаконито заплијенила опале вриједне двије милијарде

Власници су преко царине у Швајцарској пренијели два кофера у којима је било 33,8 килограма опала, који су унијети у Црну Гору, али из ње нијесу изашли. Само колекциjа црног опала продаjе се по 15.000 до 25.000 еура по карату, а неке колекциjе имаjу и по 30.000 карата

У трезору Централне банке похрањени су већ осам година опали, драго и полудраго камење, чија се вриједности процјењује на око двије милијарде еура, а власници тих вриједности Роберт Фрањек и Ентони Стрелински тврде да их је држава Црна Гора незаконито и на преваран начин узела од њих и одбија да их врати од 2012. године. „Дан“ је ексклузивно дошао у посјед документације која показује да су опали без икаквих проблема прошли граничне прелазе у Европи, а проблеми су настали у Црној Гори, гдје су одузети и њима је отад немогуће легално располагати јер држава нема сертификате за њих.
Наиме, Роберт Фрањек и Ентони Стрелински током су 2011. године контактирани као трговци опалима и обавијештени да у Црноj Гори постоjи купац за већу количину опала. Гаранциjе коjе су им дали биле су са наjвишег нивоа у Црноj Гори, jер jе то вриjеме било специфично и у Црноj Гори jе било доста трговаца из Русиjе коjи су куповали драго камење.

Адвокатици пријећено након подношења тужбе?

Због одузимања опала, Фрањек и Стрелински су 2017. поднијели тужбу против државе, односно Управе полиције, али се на рочишту ниjе поjавила њихова адвокатица. Тачан разлог њеног непојављивања није познат. У рјешењу Основног суда у Никшићу наводи се да се тужба сматра повученом јер је пуномоћник тужилаца неоправдано изостао са рочишта. Према незваничним информацијама, адвокатици је пријећено да ће трпјети последице уколико се појави на суђењу, али те пријетње нијесу пријављене.
Трговина опалима је иначе комплексна и готово jе немогуће легално продати колекциjе уколико не постоји доказ о њиховом поријеклу и сертификат. Ипак, постоје и илегални токови за продају, која подразумијева да опали буду изрезани у мање комаде, или да се ставе као гаранција за зајмове.


Склопили су уговор са Б.Ћ. о заступању и сређивању документације у случаjу да до продаjе дође на териториjи Црне Горе. Њиховом доласку претходила jе посjета људи коjе jе Б.Ч. послао да се увjере да ови трговци заиста имаjу ту количину опала, распоређених у седам колекциjа.

„Дан“ је имао увид у сертификате за опале и у тим документима јасно стоји да су Фрањек и Стрелински њихови власници. Само колекциjа црног опала продаjе се по 15.000 до 25.000 еура по карату, а неке колекциjе имаjу и по 30.000 карата. Између осталог, у колекциjи jе наjвећи опал на свиjету, чија вриједност је енормна.
ОПШИРНИЈЕ У ШТАМПАНОМ ИЗДАЊУ „ДАНА“.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 12:03