/ milojko spajić - foto Dan
16/09/2023 u 11:00 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Evropa hoće Vladu sad, PES ćuti, a Joković razmišlja

U Crnoj Gori se prvi put događa da je izbor predsjednika Skupštine usko vezan za izbor nove vlade, pa je i parlament u svojevrsnoj blokadi

Kada je predsjednik Pokreta Evropa Sad Milojko Spajić saopštio da neće pregovarati sa Građanskim pokretom URA jer je ljut na njih, niti sa Demokratskom partijom socijalista, jer su opustošili zemlju i bliski su sa nekim kriminalcima, a finiširao odbijanjem koalicije "Za budućnost Crne Gore" jer su "antievropski i anti-NATO", javnost je očekivala da konačno saopšti kada će biti formirana nova izvršna vlast. Zasad nema ništa od toga, iako je nakon sjednice glavnog odbora svoje stranke saopštio da ima podršku 44 poslanika u Skupštini.

U toj tišini koju je izazvao Spajić skrivanjem od javnosti i izbjegavanjem javnih nastupa iskristalisalo se da ima i podršku strateških partnera, koji su, kroz izjave svojih ambasadora i visokih predstavnika, to javno i saopštili. Izgleda, ipak, da su uzaludni svakodnevni apeli da Vlada bude formirana što prije.

U Crnoj Gori se prvi put dešava da je izbor predsjednika Skupštine usko vezan za izbor nove vlade, pa je i parlament u svojevrsnoj blokadi. Čak su objavljene i informacije da je počelo prikupljanje potpisa za predlog za izbor predsjednika Skupštine, a do sada je bilo izvjesno da će to biti Aleksa Bečić. Ispostavilo se da ni od toga nema ništa.

Čak su i Bečićeve Demokrate demantovale tu informaciju. Iz te partije su "Danu" saopštili da akt predlog za izbor nije ni pripremljen, tako da se potpisi, jednostavno, ne prikupljaju.

SNP još nije donio odluku

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da ta partija još uvijek nije donijela odluku o ulasku u novu vladu.

– Mi razgovaramo. Ponavljam ono što sam i ranije govorio, a to je da bi bilo dobro da je ta podrška šira u ovom trenutku, kako bi se deblokirale sve institucije u Crnoj Gori. Naravno, mi ćemo odluku donijeti na organima partije, a SNP u ovom momentu nije donio definitivnu odluku da li će postati dio 44. Vlade – saopštio je Joković.

Upitan da li će ostati na čelu resora poljoprivrede, odgovorio je da partija čiji je predsjednik nikada nije tražila šta bi nekome pripalo.

– Bili bismo srećni kad bi resor poljoprivrede pripao bilo kojoj partiji ako ti rezultati budu bolji nego dok sam ja bio na čelu, i tako bi trebalo svi da razmišljamo – kazao je Joković medijima u Kući meda.

Inače, kada stigne predlog za izbor predsjednika parlamenta, shodno poslovniku, predsjedavajući Skupštinom, a to je sada najstariji poslanik Milan Lekić iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", zakazaće nastavak konstitutivne sjednice koja je počela 27. jula.

Pored izbora Alekse Bečića za predsjednika, očekuje se da na toj sjednici bude izabran i najmanje jedan potpredsjednik ili potpredsjednica parlamenta, kao i Administrativni odbor. To je neophodno kako bi novi predsjednik zakazao sjednicu parlamenta na kojoj će mandatar Milojko Spajić predložiti sastav svoje vlade i podnijeti ekspoze, odnosno predstaviti program buduće izvršne vlasti.

Međutim, ulazi se u cajtnot. Prema Ustavu, Skupština mora da započne jesenje zasjedanje prvog radnog dana u oktobru, a pošto je polovina septembra, Bečić bi morao da bude izabran već danas da bi se ispoštovali rokovi. Pošto smo mi skloni gaženju Ustava, vjerovatno će se to i sada dogoditi, pa sjednicu parlamenta na kojoj će biti izabran predsjednik treba očekivato nakon susreta mandatara Spajića sa ambasadorima država koje su strateški partneri Crne Gore, koji će najvjerovatnije biti održan 20. septembra.

Nakon toga je moguće i brže djelovanje mandatara, jer više nije u pitanju samo formiranje Vlade, već i funkcionisanje parlamenta, a time i drugih državnih institucija. Sve je stalo samo Evropa traži da Vladu formiramo odmah. A poruka je jasna. Ako želimo u Evropu, moramo se evropski ponašati, što sada, sigurno, nije slučaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 00:49