/ - PHOTO BY CHRISTIAN LUE ON UNSPLASH
20/10/2021 u 10:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Извјештај посљедња шанса ЦГ за придруживање ЕУ"

Овај извјештај, како додају, показује свим релевеантним чиниоцима на политичкој сцени у Црној Гори да због одсуства политичког дијалога држава и грађани трпе посљедице

Грађанска алијанса (ГА) поздравила је, како каже, објективан и темељан извјештај Европске комисије (ЕК) и позивала институције да га схвате као посљедњу шансу Црне Горе за придруживање Европској унији.

ГА: Остају кључни изазови по питању слободе медија и држава мора бити гарант заштите новинара ГА: Остају кључни изазови по питању слободе медија и држава мора бити гарант заштите новинара

-Извјештај ЕК о Црној Гори прилично јасно показује да се замрзнуто стање око средње оцјене три задржало, да се бројне области понављају из године у годину без икаквог напретка. Чак смо у појединим кључним областима и назадовали, што указује да је претходна година изгубљена и да сада треба порадити на постизању резултата- поручују из ГА.

Радује, како наводе, да је коначно дошло до напретка када је у питању слобода изражавања и у раду јавног сервиса РТЦГ.

-Ипак остају кључни изазови по питању слободе медија и држава мора бити гарант заштите новинара, а примјена професионалних стандарда не смије имати алтернативу. Са друге стране, то што је правосуђе добило лошију оцјену и од прошлогодишње оцјене јасно показује и недовољан степен спремности нових власти да отклони кључне недостатке као што су деполитизација правосудних институција и њихово стављање у пуни „погон“ заштите права и интереса грађана. Посебно забрињава што се није понудио ефикасан механизам за деполитизацију Специјалног државног тужилаштва и што то остаје кључан изазов у раду ове институције-поручују из ГА.

Црна Гора је, како кажу, на раскрници и један пут су коришћење искустава држава чланица које су у веома кратком року имплементирале реформе, а други пут је дуг, заморан и уз исрцпливање грађана и наших партнера у ЕУ.

-На нама самим је који пут ћемо одабрати, али чини се да је ово последња шанса да се одабере прави и да Црна Гора у наредних неколико година достигне стандарде који се од нас захтијевају- истичу у ГА.

Због одсуства политичког дијалога држава и грађани трпе посљедице

Овај извјештај, како додају, показује свим релевеантним чиниоцима на политичкој сцени у Црној Гори да због одсуства политичког дијалога држава и грађани трпе посљедице.

-За даљи ток интеграција неопходно је одблокирати систем правосуђа и наћи рјешења за кључне позиције у правосуђу, које захтијевају квалификовану скупштинску већину. На извршној власти је да у што краћем року усвоји предлоге закона чије је доношење сугерисано кроз извјештај Европске комисије, уз поштовање свих законом предвиђених процедура. Поред предлагања законодавног оквира, извршна власт треба да спроведе и све друге препоруке које се тичу повећања људских капацитета и стварања свих техничких услова за спровођење препорука Европске комисије-стоји у саопштењу ГА.

Неопходно је да Скупштина Црне Горе, како поручују, што прије настави са радом, како би законодавна власт завршила свој дио обавеза које се односе на усвајање веома значајних закона који морају бити усклађени са правом Европске уније.

-Оно што је свима јасно је да политички дијалог у Црној Гори изостаје сада када је суштински највише потребан. Важност политичког дијалога огледа се првенствено у напредовању у области правосуђа, које је питање суштинског значаја за цјелокупан систем. Међутим, црногорски политичари стварају све већи јаз међу собом, не штедјећи на међусобним критикама, што се одражава и на изузетно поларизовано друштво, али и на блокирање парламента у смислу усвајања кључних закона и одлука-кажу у ГА.

Очекиване су, како кажу, критике које су већ апострофиране у Нон папер-у за поглавља 23 и 24 у претходним извјештајима, али и налазима бројних међународних и организација цивилног друштва у Црној Гори.

-И поред оствареног одређеног напретка у испуњавању прошлогодишњих препорука у поглављу 24, пред актуелном влашћу је велики посао уколико се желе постићи конкретнији резултати. Зато очекујемо од радних група задужених за ова поглавља што интезивнији рад у наредном периоду и редовно упознавање јавности са динамиком рада институција задужених за реализацију мјера из извјештаја Европске комисије- стоји у саопштењу ГА.

Неприхватљиво је, како истичу, да су и даље присутна питања везана за ограничавање употребе споразума о признању кривице на изузетне случајеве, као и оне које се односе на финансијске истраге, прање новца и одузимање имовине стечене криминалом.

-Непостојање политичке воље и спремности да се суочимо са организованим криминалом указују и чињенице да се из извјештаја у извјештај понављају оцјене о недостатку капацитета државе за рјешавање проблема кријумчарења дувана и прања новца. Коначно се морају испоштовати ове препоруке и Црна Гора мора створити све услове неопходне за ефикасност по питању спровођења кривичних истрага, дужине трајање суђења и честих одлагања у предметима организованог криминала, лоше комуникације између судова и тужилаштва, као и по питању потребе успостављања централизоване базе података у области орга­низованог криминала и корупције на високом нивоу- поручују из ГА.

Оцјене наведене у извјештају Европске комисије о институционалном уређењу, правној усклађености прописа, капацитетима за спровођење и самом спровођењу обавеза из надлежности институција за области које се тичу миграција, азила, визне политике, шенгенске и спољне границе се, како кажу у ГА, поклапају са њиховим оцјенама и резултатима са терена.

-Охрабрујемо институције да наставе усклађивање своје визне политике са ЕУ како би у потпуности имплементирали ЕУ стандарде. Нема потребе више одлагати рјешавање питања „економског држављанства“ на које нам се указује годинама- кажу у ГА.

Позивају институције које се баве питањима азила да искористе домаће и међународне капацитете и да до краја имплементирају домаће прописе и међународне стандарде, како се не би више догађало да нам се указује на дуге процедуре и да се онемогућавају тражиоци азила да такве захтјеве поднесу на свим законом предвиђеним мјестима.

-Држава не може више одлагати питање начина да обезбједи модеран систем идентификације и регистрације миграната са отисцима прстију, који би био повезан са централном биометријском базом података и ова питања се не смију више налазити у наредним извјештајима као отворена- наводи се у саопштењу ГА.

Правосудни систем Црне Горе у коме у извјештајном периоду није било напретка је, како кажу, управо и посљедица изостанка политичког дијалога која суштински блокира рад најважнијих институција.

-Чињеница да још увијек нису ријешени организациони проблеми Министарства правде, људских и мањинских права, може довести до још веће институционалне нестабилности, као и неповјерења у рад истих. Самим тим није могуће обезбиједити несметано функционисање рада институција правосудног система, као ни њихову ефикасност, а што је кључни сегмент у будућем раду. Сматрамо да је у потпуности потребно акценат ставити на примјену препорука Венецијанске комисије и обезбиједити несметано функционисање правосуђа, које ће касније утицати на напредак у области борбе против организованог криминала и корупције, а и осигурати владавину права и омогућити њихово безрезервно уживање- каже се у саопштењу ГА.

Један од кључних проблема, како истичу, који није изостао ни овај пут, а то је политичко уплитање у рад судства и тужилаштва.

-Будући рад у овој области мора да резултира позитивним оцјенама, као и напретком како би избјегли промјену ранијег достигнућа у области реформе правосуђа. Јасно је да је управо цјелокупна ситуација коју затичемо у правосуђу стагнација рада судског и тужилачког савјета, због немогућности да се постигне договор међу владајућом већином-наводе у ГА.

Када је у питању процес суочавања са прошлошћу, поред указаних недостатака у извјештају ЕК, а у вези са досадашњим поступцима у раду правосудних институција, а прије свега тужилаштва, додају у ГА, да се није покренуло питање одговорности представника институција који већ три деценије нијесу поступали у складу са законским обавезама и који на такав начин су омогућили да бројни одговорни остану ван руке правде те указујемо ЕК да у сљедећем извјештају и ово буде у фокусу мониторинга.

-Потребно је поставити питање одговорности у правосуђу због тога што још увијек нијесу разријешени сви случајеви који се тичу прекомјерне употребе силе од стране полицијских службеника. Забрињава и даље веоам раширена дискриминација мањинских народа и рањивих група и потребно је да нова власт почне да примјењује антидискриминациону политику и да се са тим крене са нивоа највиших институција. Важно је да се оствари и јача напредак у области заштите ЛГБТИQ особа и њиховог статуса, гдје ће се радити на подизању свијести о њиховим правима, као и спријечити дискриминација на основу сексуалне оријентације- наводи се у саопштењу ГА.

По питању слободе изражавања, остају отворена неријешена питања на које, како кажу, Грађанска алијанса годинама указује, а која тиште црногорско друштво.

-Иако се у извјештају наводе помаци у случају истраге напада на новинарку Оливеру Лакић, истичемо да се држава и даље врло слабо бори са случајевима напада и убистава новинаре, те обезбјеђивањем њихове заштите и несметаног рада. Поред тога, медији и новинари се суочавају са бројним другим хроничним проблемима као што су лоша економска ситуација, мањак саморегулације, па неријетко и непоштовање етичког кодекса новинара, те политички и власнички утицај на рад медија. Све ово ствара изузетно поларизовану медијску сцену у Црној Гори, из чијих се извјештавања још увијек лако могу уочити наклоњености медија одређеним структурама, што их одвлачи далеко од независности, што мора да буде коснтантна тежња сваког медија-поручују из ГА.

Са друге стране, како истичу, позитиван импулс шаљу позитивни коментари на рад РТЦГ у смислу емитовања политички разноврснијег садржаја, што, како додају, представља својеврсно освјежење.

-Битност овога се огледа и у томе што је јавни сервис полазна основа од које треба кренути када говоримо о објективности, професионалности и избалансираности, на коју се требају угледати сви остали медији у Црној Гори. Зато се надамо да ће РТЦГ наставити у истом правцу, што би свакако умногоме утицало на унапређење комплетне медијске сцене у Црној Гори. Уз то, очекујемо усвајање медијских закона, новог Закона о аудио-визуалним медијима, као и најављене Стратегије за медије за период 2021-2025, те њихову усклађеност за законодавством ЕУ. Све наведено је један од главних предуслова за унапређење стања медија, новинара, па и друштвено-политичке сцене у Црној Гори- закључује се у саопштењу ГА.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 08:20