Ињац / Фото: Архива
18/10/2021 u 19:17 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Конкурс Министарства одбране по документима споран, а за министарку исправан

За пријем два кандидата на војну академију у Атини, Ињац тврди да је све урађено у складу са процедурама

Према документацији достављеној "Дану", на конкурсу Министарства одбране који је расписан 1. јуна за пријем два кандидата на Ваздухопловну војну академију у Атини разматране су и неблаговремене кандидатуре.

Документа показују да је конкурс расписан 1. јуна док је методологија по којој се бирају кандидати донијета три дана касније.

У јавном огласу је прецизирано да се пријаве уз које нијесу приложена сва тражена документа, као и непотпуне и неблаговремене пријаве неће разматрати.

image
Фото: Дневне новине Дан

С друге стране, министарка одбране Оливера Ињац у изјави за "Дан" синоћ је рекла да су најбољи кандидати упућени на академију у Грчку, те да је све урађено у складу са процедурама.

Рекла је и да је Министарство одбране затражило дозволу од два кандидата који су упућени у Грчку на школовање како би објавили бодовну листу као доказ.

У записнику са прве сједнице Комисије за спровођење јавног огласа за избор шесторо кадета за образовање на војним академијама у Грчкој, наводи се да су кандидати који су упућени на Ваздухопловну академију у Грчкој доставили неблаговремене пријаве.

Кандидат на конкурсу Марко Митровић, који је према документацији имао одличне оцјене током неопходних провјера, обратио се дописом Агенцији за спречавање корупције (АСК) у којем наводи да је министарка Ињац угрозила јавни интерес повредом прописа, у циљу онемогућавања права странке на остваривање права загарантованих Уставом и законом.

– Имајући у виду да сам на основу документације коју сам добио од Министарства одбране утврдио да сам једини кандидат од три кандидата који је добио највеће оцјене од Комисије МО, провјере знања из енглеског језика и физичке спремности, као и свих осталих области тестирања, да сам кандидат који је испунио све услове у складу са јавним огласом, а да се изабрани кандидати налазе на листи оних који су поднијели неблаговремену и непотпуну документацију, то јасно упућује да је одлука МО незаконита и представља угрожавање јавног интереса у циљу наношења мени материјалне и нематеријалне штете у виду немогућности остваривања права на школовање за које сам се обучавао и припремао дуги временски период, за позив који је израз моје искрене љубави и посвећености према наведеном позиву - навео је Митровић у допису АСК-у, у који је "Дан" имао увид.

Он је у допису навео да је јавни оглас за избор кадета спроведен по методологији коју утврђује Министарство одбране, а која као акт није постојала у у моменту расписивања огласа 1. јуна, већ је донесена 4. јуна.

– Она није објављена како би била доступна јавности, као основни услов обезбјеђења законитости и транспарентности јавног оглашавања. Стога, наведена методологија није могла бити примијењена на конкретан оглас и користити у постпку оцјењивања кандидата, пошто спроведени поступак чини незаконитим и представља повреду прописа- наводи Митровић у допису.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:16