Ranko Krivokapić / - FOTO GOV.ME
26/08/2022 u 16:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Krivokapić: EU da napravi iskorak i doprinese stabilizaciji Zapadnog Balkana

Krivokapić je naglasio da je Zapadnom Balkanu potreban prijedlog Krivičnog zakona kakav postoji u EU

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić učestvovao je online na 11. sesiji Korčulanske škole, koja predstavlja Think Tank platformu na kojoj čelnici, u jugoistočnoj Evropi i šire, raspravljaju o političkim, ekonomskim, socijalnim i kulturnim aspektima rodne ravnopravnosti u širem kontekstu socijaldemokratije i progresivne politike.

Na sesiji pod nazivom "Evropska integracija, kriza u Ukrajini i regionalni trendovi - politička i geostrateška rasprava", a na kojoj su govorile i šefica diplomatije Republike Slovenije Tanja Fajon, predsjednica Fondacije za evropske progresivne studije Marija Rodrigez, kao i bivša ministarka odbrane Sjeverne Makedonije Radmila Šekerinska, Krivokapić je istakao da je u jeku rata u Ukrajini, Zapadni Balkan, kao "meki stomak" Evrope, još izloženiji uticajima neprijateljskih zemalja.

U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije naglasio je važnost što brže integracije Zapadnog Balkana, ali uz potpunu svijest da u ovoj oblasti i EU mora imati hrabrost da napravi iskorak.

Istakavši da u ovakvim vremenima, ne može biti velike politike bez velikog rizika, Krivokapić je ocijenio da takvim pristupom i uz dobru procjenu, EU može da doprinese stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Krivokapić je naglasio da je Zapadnom Balkanu potreban prijedlog Krivičnog zakona kakav postoji u EU, kako bi se lakše zajednički izborili sa jačanjem organizovanog kriminala koji predstavlja ključnu slabost, preko koje se odvija dalja destabilizacija Regiona.

Na toj liniji, Krivokapić je istakao potrebu da budemo mudri kako bismo unaprijedili naše savezništvo i time učinili EU sposobnijom da se suoči sa novim izazovima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 03:09