/ - - BILčIK U PARLAMENTU (FOTO: PRINTSKRIN)
04/11/2022 u 11:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Bilčik: Temelji Crne Gore dovedeni u pitanje, zabrinut sam

U ovom trenutku biću iskren – veoma sam zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, zato što vidim da je osjetljiva osnova vaše zemlje, ustavni temelj, politički temelj, ekonomski temelj, ugrožen je i doveden je u pitanje, navodi on

Evropski poslanik Vladimir Bilčik kazao je na Skupštini građana   da su ovo teška vremena za sve u Evropi i za Crnu Goru i da je zabrinut jer su temelji naše države uzdrmani.

On je, na konferencija povodom predstavljanja preporuka sa druge „Skupštine građana”, rekao da je Crna Gora Bila predvodnik u pregovorima sa Evropskom unijom (EU), ali da se sad ne vidi napredak. Bilčik je istakao da je zabrinut zbog situacije u Crnoj Gori,prenosi MINA.

-Zato što vidim da je osjetljiva osnova vaše zemlje, ustavni temelj, politički temelj, ekonomski temelj, ugrožen je i doveden je u pitanje- dodao je Bilčik.

On je rekao da EU institucije pažljivo posmatraju situaciju u Crnoj Gori, navodeći da je država već izabrala put prije nekoliko godina, i da je njena sudbina u EU.

-U ovom trenutku biću iskren – veoma sam zabrinut za situaciju u Crnoj Gori, zato što vidim da je osjetljiva osnova vaše zemlje, ustavni temelj, politički temelj, ekonomski temelj, ugrožen je i doveden je u pitanje-navodi on.

Rješenje problema treba pronaći unutar granica Ustava

Poslanik Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik na pitanje kako komentariše izmjenu Zakona o predsjedniku, kazao je da on ne može odgovoriti jer te odgovore treba potražiti unutar CG.

-Evropa posmatra ove situacije i smatra da jeste situacija ozbiljna i komplikovana. Institucionalna i politička kao i ekonomska kriza je veoma prisutna u CG- smatra on.

Dodaje:" Crna Gora se trenutno suočava sa najvećim problemima otkad je stekla nezavisnost".

-Rješenje problema treba pronaći unutar granica Ustava, iako Ustav jeste dobro napisan, potrebno je dobro ga i primjenjivati"-poručio je Bilčik.

Smatra da je vrijeme vrlo skupo i potrebno je što prije djelovati.

-Vlada je završila svoj mandat, njoj građani ne vjeruju i nije efikasna. I zato treba naći novu vladu ili izborima ili formiranjem nove većine u parlamentu- rekao je Bilčik.

Osvrnuvši se na Zakon o predsjedniku, Bilčik je rekao da postoje problemi u vezi sa ustavnošću ovog zakona, i ono sto se vidjelo posljednjih dana jasno je da određene političke stranke ne postupaju po Ustavu.

-Potrebna nam je Crna Gora u Evropi. Treba da je sa nama u zajednici ali zato je potreban trud- dodao je on.

Prema riječima Bilčika, to se neće dogoditi samo po sebi, već kroz odlučan rad i kroz odluke građana i njihovih predstavnika.

-EU budućnost je u vašim rukama. Ono što je bitno su odluke koje vi donesete. Treba vam dijalog, ali dijalog treba da vodi odlukama-kazao je on.

Bilčik je rekao da je Crna Gora bila predvodnik u pregovorima, ali se, kako je naveo, posljednjih godina ne vidi napredak.

-Već je sve više znakova pitanja tamo gdje su potrebno odgovori- dodao je Bilčik.

On je rekao da državljanstvo u Crnoj Gori ne treba da bude na prodaju, posebno u vremenu „Putinove agresije“.

Bilčik je rekao da žele da Crna Gora nađe izlaz iz „ustajalosti“, i da to ima smisla kada postoje institucije koje imaju čvrste temelje, a dvije ih, kako je naveo, sada nemaju – Ustavni sud i Vlada.

-Nadam se, kada budete saslušali građane, da ćete pronaći hrabrosti da pronađete izlaz iz ovoga, da Ustavni sud funkcioniše, da Vlada ima legitiman temelj i osnov- kazao je Bilčik.

On je rekao da želi da čuje iz parlamenta od onih koji vjeruju u evropsku budućnost, da su voljni da urade sve kako bi svi mogli da kažu - živjela, evropska i demokratska Crna Gora.

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović rekla je da će preporuke koje su dobili od građana u domenu korupcije, koji je prepoznat kao gorući problem u Crnoj Gori, biti siguran putokaz za hvatanje u koštac sa ovom pojavom.

Ona je kazala da je ponosna što sa EP realizuju taj projekat koji omogućava da se glas građana čuje neposredno u Skupštini.

-Demokratiji su neophodni aktivni i osviješćeni građani, a naša obaveza je da ojačamo njihove povjerenje u parlament. Kroz podržavanje otvorenog razgovora sa građanima prilagođavamo se vremenu u kojem živimo- navela je Đurović.

Prema njenim riječima, nedostatak parlamentarne kulture i političkog dijaloga, kao i suštinskih stručnih rasprava u ovom domu često šalju neadekvatnu sliku o najvišem zakonodavnom domu u državi.

Đurović je dodala da je sigurna da su poslanici spremni da razgovaraju i pronađu način da se poruke građana pretoče u konkretna rješenja.

Đurović smatra da se Crna Gora trenutno nalazi na raskrsnici kada treba odlučiti kojim putem će krenuti.

-Da li ćemo ostati zaparloženi u besmislenim političkim sukobima koji nikome ne donose dobro ili ćemo krenuti putem dijaloga i dogovora. Duboko vjerujem da je dijalog lijek za sve naše razlike i probleme- kazala je Đurović.

Ona je još jednom pozvala poslanike da političke razlike ostave po strani i da se ujedine u borbi za bolji život građana.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 04:09