/ фото: Дан
25/05/2021 u 11:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Вуковић: Имаћемо социјалне случајеве међу интелектуалцима

Није ствар у фотељама, нико и не треба да буде директор довијека, него у томе што ти људи остају без икакве зараде, казала је Вуковић

Предвиђене смјене директора и њихових помоћника у школама, најављују одмазду каква није запамћена ни у једном демократском систему, упозорила је посланица Демократске партије социјалиста Александра Вуковић. Она је данас на конференицији за новинаре казала да је Предлог измјена Закона о општем образовању осветнички акт којим се неподобни "тиранској власти" желе уклонити са позиција брзином свјетлости, јавља МИНА.

- Није ствар у фотељама, нико и не треба да буде директор довијека, него у томе што ти људи остају без икакве зараде, само за мјесец или два имаћемо социјалне случајеве међу хиљаду интелектуалаца у црногорским школама- казала је Вуковић.

Вуковић је објаснила да су измјене предложене, како би се црногорски образовни систем потопио "цунамијем великосрпског пројекта, чија је министарка Братић директна извршитељка“.

Вуковић је навела директорку из Пљеваља и министаркиног савјетника "који новинара Шофранца назива сплачином", као примјере који упућују на то какви се дани спремају црногорској просвјети и просветним радницима. Вуковић је оцијенила да је на дјелу разградња антифашистичког и грађанског бића црногорске просвјете и промјена идентитета.

- Заокрет удесно који ће нас одвести у насилну промјену националне структуре у ресору просвјете- рекла је Вуковић.

Вуковић је упозорила да предвиђене смјене директора и њихових помоћника, најављују одмазду каква није запамћена ни у једном демократском систему. Она је поручила да црногорска јавност треба да зна да пред собом има апсолутистичку власт, а да се посланици већине "понашају као ускоци и хајдуци". Вуковић је казала да је сада у току прољећно окупљање и изгласавање стаљинистичких закона.

- Како би на јесен приликом растанка могли да се похвале спроведеном чистком оних који су професионално обављали своје обавезе- оцијенила је Вуковић.

Она је оцијенила да су се "наводни богобранитељи, који су стигли на позиције стопама апостола", показали као фотељољупци.

- Просвјетни радници нијесу људи које ће моћи заплашити, интелектуалац ничега и не треба да се прати осим своје искључености из политичких збивања, у тренутку кад се понижава држава, урушавају институције и сви симболи грађанске Црне Горе- казала је Вуковић.

Она је упозорила да је власт кренула на постојећи кадар у школама, не схватајући да црногорска јавност презире статусоловце и властоклепље, непотизам и корупцију.

- Да ће устати против реваншизма који бројне људе оставља на улици, без хљеба и без будућности- рекла је Вуковић.

Она је казала да ће, ако има оних који нијесу радили поштено, бити прва која ће подржати њихову смјену. Вуковић је упитала хоћемо ли бити дозвољено, да они који су најавили деполитизацију система, населе у школске фотеље и катедре своју ужу и ширу родбину, а да око хиљаду људи са њиховим породицама истјерају на улицу, јер они имају некакве спискове.

- Ако нијесте били на литијама, не надајте се послу- поручила је Вуковић.

Она је поручила да ће сви који на тај начин буду смијењени, без обзира на свој политички, идеолошки, национални или вјерски осјећај, имати пружену руку у виду правне помоћи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:48