/ - Драгиша Јањушевић (Фото: ртцг.ме)
10/05/2021 u 10:36 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Јањушевић: Формирање власти без ДФ-а угрозило би рад парламента

Сматра да посебно охрабрује то што грађанска листа која се бави локалним проблемима има запажен резултат који може да утиче на формирање власти

И звршни директор Центра за политичку едукацију Драгиша Јањушевић сматра да би формирање власти без Демократског фронта у Херцег Новом закомпликовало функционисање, како парламента, тако и извршне власти, јавља портал РТЦГ.

Националне и државотворне теме које су доминантне у Нишићу биле су у другом плану у Херцег Новом, сматра Јасњушевић. Каже, како пише Портал РТЦГ, да је фокус био на локалним темама.

- Чини ми се да су тензије биле спуштене. Избори су протекли у мирнијој атмосфери, а мислим да ће и наредни локални избори у другим градовима протећи у сличној атмосфери - казао је Јасњушевић.

Истиче да је на то доста утицала Демократска партија социјалиста.

- ДПС ни када је био на власти на државном нивоу у Херцег Новом није могао да утиче на формирање локалне власти. И овог пута су избори били извјесни, јер се знало ко би могао да структурира нову власт, тако се и помјерио фокус на то које ће структуре доминирати, ко ће успјети да формира власт - казао је Јањушевић.

За њега је велики куриозитет резултат Новске листе.

- Новска листа је већ партиципирала у претходној власти са три своја одборника. Изгледа да се то показало као добар метод и тако су стекли тренд код грађана - казао је он.

Уколико Демократе, Новска листа и УРА формирају власт то би нарушило повјерење у актуелну власт, сматра он.

- Мислим да би то у неком сегменту нарушило ионако видљиви однос неповјерења у актуелну већину у државном парламенту и мислим да би то закомпликовало функционисање како парламента, тако и извршне власти. У том дијелу не бих спекулисао како може тећи процес преговарања - истиче Јањушевић.

Сматра да посебно охрабрује то што грађанска листа која се бави локалним проблемима има запажен резултат који може да утиче на формирање власти.

Говорећи о 2.000 грађана са дуплим правог гласа, Јањушевић је казао да је то наслијеђено од претходне власти, а да је нова зажмурила на то.

- Ја мислим да се актуелна власт није снашла. Прихватила је тај врућ кромпир у рукама немајући механизама, поготово медијских, да експонира тај проблем и да се рјешава како би требало да се рјешава - казао је Јањушевић.

Очекивао је већу излазност, барем три одсто.

- Избори су се завршили у оном дијелу процената као 2018. године. Мислим да је томе допринијела атмосфера неподизања тензија - истакао је директор Центра за политичку едукацију.

Истиче да је ДПС била свјесна своје снаге у Херцег Новом.

- И није много упирала да тај статус промијени, осим што је искористила тај моменат дупло уписаних бирача баш због ове ситуације и тежине своје ситуације у Новом, не би ли њихов пади био боље маскиран - казао је Јањушевић.

Додаје да је изборни дан прошао у фер и достојанственој атмосфери.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:11