/ фото: МЗД
05/04/2022 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Први пут од 1974. године реновиран Центар за пластичну хирургију: Успјех здравственог система

Задовољство ми је и част што сам данас овдје са својим колегама, са свима онима који су максимално допринијели сваком успјеху Министарства здравља и здравственог система, казала је Боровинић Бојовић

Министарка здравља Јелена Боровинић Бојовић је са менаџментом Клиничког центра Црне Горе отворила реновирани Центар за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију који је обновљен први пут од 1974. године.

- Огромно ми је задовољство и част што сам данас овдје са својим колегама, са свима онима који су максимално допринијели сваком успјеху Министарства здравља и здравственог система. Све што је постигнуто у претходном периоду постигли сте заправо ви, а ја сам била само координатор свега онога што сте ви радили. Користим ову прилику као и увијек да вам се још једном захвалим за све напоре које сте максимално без иједне сувишне ријечи поднијели све ово вријеме, особито када је у питању пандемија у којој сте спасили небројене животе- поручила је министарка здравља. 

image
фото: МЗД

Медицински директор КЦЦГ, пластични хирург,  Зоран Терзић казао је да је у Центру од данас апсолутно све ново: од кваке на вратима до операционог стола, са најмодернијом хидромасажном кадом за третман екстензивних опекотина коју КЦЦГ има први пут до комплетне опреме. 

- Рецимо, хидромасажна када коју помињем, за нас ће значити да животно угрожене пацијенте више нећемо упућивати у иностранство већ ћемо их збрињавати овдје, у нашој земљи. Вјерујем да ће то умногоме олакшати наш рад и допринијети томе да радимо више и брже. Драго ми је што су у реконструкцији учествовали и наши запослени из Техничке службе чиме смо озбиљно умањили износ укупне инвестиције која збирно износи око 350 хиљада еура. Захваљујем Руднику угља, Електропривреди Црне Горе и ЦЕДИС-у на донацијама- рекао је Терзић.

image
фото: МЗД

У реновираном Центру има шест соба и 17 постеља што, како је рекао, задовољава потребе наших пацијената.  Он је објаснио да је током 2021. године само у Центру за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију, који је једини такве врсте у земљи, урађено близу хиљаду редовних и хитних операција.

- Све то постиже тим од само три љекара, једног специјализанта и десет медицинских сестара на које сам изузетно поносан. У овом центру радимо најзахтјевније операције од пресађивања коже услијед опекотина, преко тумора коже и меких ткива, дефекте, урођене и стечене деформитете, али и естетске захвате. За три деценије колико самостално радимо, оправдали смо сва стручна очекивања, а традицију настављамо да градимо у простору и са опремом која је у складу са највишим стандардима- додао је он.

Слиједи реновирање Центра за физикалну медицину, кухиње… Директорица КЦЦГ, Љиљана Радуловић, подсјетила је да су у посљедњих 14 мјесеци у Клинички центар Црне Горе, у набавку опреме и реновирања, уложена скоро четири милиона еура. 

- Данас отварамо реновирани Центар за пластичну, реконструктивну и естетску хирургију који је 48 година био “нетакнут”, а ускоро почињемо реновирање Центра за физикалну медицину који, такође, нажалост, данас изгледа исто као 1974. године када је КЦЦГ и отворен. Не мање битно, приводимо крају реновирање Центра за припрему и дистрибуцију хране који је, такође, био међу приоритетима с обзиром на то да у посљедњих 48 година у кухињи није промијењена, малтене, ниједна плочица- казала је др Радуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 02:13