Положили вијенце на Споменик партизану борцу / - ДНП
09/05/2021 u 10:35 h
Marko StojanovićMarko Stojanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Делегација ДНП-а положила вијенце: Његошевска Црна Гора не љуби ланце

аша земља, коjа jе прво била под окупациjом фашистичке Италиjе, а потом и нацистичке Њемачке, ослобођена jе jош краjем 1944. године, дакле, чак пола године приjе коначног слома фашизма у свиjету, што jе историjски податак од наjвећег могућег респекта, поручили су из ових организација

Делегациjе Демократске народне партиjе Црне Горе, Jугословенске комунистичке партиjе и Антифашистичког савеза у Црноj Гори, на челу са Миланом Кнежевићем и Владом Вуковићем, положиле су виjенце на Споменик партизану борцу на Горици, обиљежаваjући на таj начин наjвећи датум побjеде човjечанства у двадесетом виjеку над нацистичком Њемачком у Другом свjетском рату.

Како су истисчу из ових партија и организација, оваj свиjетли Дан побjеде, коjи jе 9. маjа 1945. године у име савезничких снага ратификовао совjетски маршал Жуков, обиљежава се у многим земљама свиjета, као дан триjумфа мирољубивог и прогресивног човjечанства.

– Али и као дан опомене да се мрачне силе фашизма, и њима сличне, коjе имаjу за циљ покоравање слободних народа, више никад не смиjу поjавити на свjетскоj сцени. Дан побjеде над Силама осовине истовремено jе и свиjетли датум слободарске Црне Горе, коjа jе, након седмоjулског устанка у Србиjи, међу првима на Балкану, већ 13. jула 1941. године, запалила бакљу слободе показуjући да његошевска Црна Гора не љуби ланце. Наша земља, коjа jе прво била под окупациjом фашистичке Италиjе, а потом и нацистичке Њемачке, ослобођена jе jош краjем 1944. године, дакле, чак пола године приjе коначног слома фашизма у свиjету, што jе историjски податак од наjвећег могућег респекта – поручују из ових организација.

Они су истакли да је Црна Гора jе током НОБ-а, уз велика материjална разарања, подниjела и огромне људске, цивилне и воjне жртве, чак око двадесет хиљада пострадалих.

– Црна Гора данас засигурно представља jедну од уважених земаља високе културе и слободарског духа, коjи jе ову земљу одржао кроз вjекове на путу слободе, мира и уважавања у свjетским оквирима – закључили су из ових организација.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 15:11