Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Blokirane firme švercera duvana i Šarićevog ortaka * Tužilaštvo ispituje krađu tri mandata * Pred policajkom u Baltića ispalili 60 hitaca * Pokušao da likvidira rođake * Blokirane firme švercera duvana i Šarićevog ortaka * Sitnina * Kako smo iskeširali Cecin dernek
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 04-01-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Milisav Popović, pisac i kolumnista „Dana”:
– Pišem onako kako želim da čitam.

Vic Dana :)

Žena ima muža koji se zove Budimir, a zovu ga Buda.
Zove je švaler telefonom i pita:
- Će da bude nešto noćas?
Ona mu tiho reče:
- Ako Bude bude, neće da bude, ali ako Bude ne bude, će da bude!


Kaže Perica mami: „Mama, tata je opet pijan!” „A otkud ti to znaš?” „Pa eno ga, opet brije ogledalo.”


Kako bi se zvao film „300” da u njemu glumi Čak Noris?
- Jedan!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija - datum: 2018-01-03 PREDSJEDNIK PIR-A MOMO JOKSIMOVIĆ O STATUSU NAJSTARIJE POPULACIJE Od penzija se ne može živjeti
Par­ti­ja pen­zi­o­ne­ra, in­va­li­da i re­sti­tu­ci­je (PIR) raz­o­ča­ra­na je od­no­som po­sla­ni­ka, i vla­sti i opo­zi­ci­je, pre­ma naj­sta­ri­joj po­pu­la­ci­ji pri­li­kom ras­pra­ve o bu­dže­tu za ovu go­di­nu, ka­zao je pred­sjed­nik te par­ti­je Mo­mo Jok­si­mo­vić i do­dao da će ta­ko bi­ti sve dok naj­sta­ri­ja po­pu­la­ci­ja ne bu­de ima­la svog pred­stav­ni­ka u par­la­men­tu.
Za ovu go­di­nu je za is­pla­tu pen­zi­ja pred­vi­đe­no 15 mi­li­o­na vi­še ne­go u 2017. go­di­ni.
– Ako se ima u vi­du da u na­red­noj go­di­ni pra­vo na pen­zi­ju tre­ba da ostva­ri pre­ko 2.000 rad­ni­ka, da se da­ju sred­stva za par­ti­ci­pa­ci­ju zim­ni­ce, da se uče­stvu­je u stam­be­noj iz­grad­nji, da se da­ju jed­no­krat­ne po­mo­ći, da se opre­ma­ju do­mo­vi pen­zi­o­ne­ra, da se pred­vi­đa uskla­đi­va­nje pen­zi­ja za ne­ko­li­ko pro­ce­na­ta, iz­nos od 15 mi­li­o­na, ko­li­ko je za ovu go­di­nu pred­vi­đe­no vi­še za Fond PIO, ne sa­mo da je ne­do­volj­no ne­go i uvre­dlji­vo. Ovo tim pri­je ako se ima u vi­du da su pen­zi­o­ne­ri iz­gra­di­li sve ovo što ima­mo u Cr­noj Go­ri. Za­slu­ži­la je ova po­pu­la­ci­ja da udob­ni­je pro­ve­de po­sled­nje da­ne ži­vo­ta. Ako se mo­že da­ti 350 mi­li­o­na ga­ran­ci­ja bez kon­tra­ga­ran­ci­ja, ako se funk­ci­o­ne­ri­ma mo­že da­ti stan na po­klon ili za ot­pla­tu od 5.000 eura, ako ima 3.773 dr­žav­nih auta, to­li­ko vo­za­ča, a ta se vo­zi­la kre­ću go­ri­vom pla­će­nim sred­stvi­ma po­re­skih ob­ve­zni­ka, ako se mi­li­o­ni tro­še na te­le­fon­ske im­pul­se, ako se mi­li­o­ni tro­še na re­pre­zen­ta­ci­je i za­ba­ve vi­so­kih funk­ci­o­ne­ra, ako se i dje­ci funk­ci­o­ne­ra mo­gu obez­bi­je­di­ti sta­no­vi i auta, itd., mo­ra se ima­ti i za pen­zi­o­ne­re ko­ji su svo­je pen­zi­je za­ra­di­li – po­ru­čio je Jok­si­mo­vić.
On je na­ja­vio da će PIR ener­gič­ni­je re­a­go­va­ti u ci­lju po­bolj­ša­nja po­lo­ža­ja pen­zi­o­ne­ra, in­va­li­da i li­ca u sta­nju so­ci­jal­ne po­tre­be.
Upo­zo­rio je na sve te­ži po­lo­žaj pen­zi­o­ne­ra.
– Glad i si­ro­ma­štvo su pri­sust­ni u tre­ći­ni cr­no­gor­skih do­mo­va. Sva­ki še­sti gra­đa­nin na sje­ve­ru je gla­dan, 16.500 fir­mi je blo­ki­ra­no. Te­žak ži­vot gra­đa­na je sve vi­dlji­vi­ji, pa već sa­da li­ca sa 40 i vi­še go­di­na sta­ža ostva­ru­ju sve ma­nje pen­zi­je. Mno­gi od njih mo­le po­slo­dav­ce da im se pen­zi­je za­mr­znu i da na­sta­ve da ra­de da bi oni i nji­ho­ve po­ro­di­ce pre­ži­vje­li, jer sa pen­zi­jom od 100 eura ne mo­gu ni re­žij­ske tro­ško­ve da pod­mi­re – re­kao je Jok­si­mo­vić.
Pre­ma nje­go­vi ri­je­či­ma, Fond PIO ser­vi­si­ra 122.660 pen­zi­o­ne­ra. Pro­sječ­na pen­zi­ja iz­no­si oko 280 eura. To­li­koj pen­zi­ji mo­že da se na­da za­po­sle­ni ko­ji to­kom ci­je­log rad­nog sta­ža pri­ma pro­sječ­nu pla­tu od 510 eura.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"