Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Oluja srama zbog slavljenja „Oluje” * Srbima u Crnoj Gori trebaju novi lideri * Riješena četvrtina predmeta, izrečena samo jedna kazna * Rektor vlasnik nelegalnog stana * U Lisabonu novi temperaturni rekord * Poginulo 20 osoba * Madura htjeli da ubiju dronovima
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 06-08-2018

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
JOHANES HAN, KOMESAR ZA PREGOVORE O PRIDRUŽIVANjU EU:
Naizgled politički motivisana otpuštanja rukovodstva RTCG predstavljaju dalje pogoršanje situacije, kao i incidenti fizičkog nasilja nad novinarima. Takve odluke su protiv slobode izražavanja i medija.

Vic Dana :)

Majka prebacuje kćerki:
– Ako sam ti rekla da su svi muškarci isti, ti to ne moraš da provjeravaš baš svakog dana!Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Politika - datum: 2018-08-05 SAMIR JAHA PREDLOŽIO REFORMU IZBORNIH PROPISA Romi da imaju poslanika
Di­rek­tor ne­vla­di­ne or­ga­ni­za­ci­je „Mla­di Ro­mi“ Sa­mir Ja­ha ka­zao je da rom­ska za­jed­ni­ca ne smi­je bi­ti bez svog pred­stav­ni­ka u par­la­men­tu. On je u iz­ja­vi za agen­ci­ju Mi­na na­ja­vio da će za­tra­ži­ti sa­stan­ke sa po­li­tič­kim par­ti­ja­ma ka­ko bi ih upo­zna­li sa ini­ci­ja­ti­vom za iz­mje­nu Za­ko­na o iz­bo­ru od­bor­ni­ka i po­sla­ni­ka.
Čla­ni­ce ko­a­li­ci­je „Za­jed­no za in­klu­zi­ju Ro­ma i Egip­ća­na u Cr­noj Go­ri” pod­ni­je­le su Skup­šti­ni ini­ci­ja­ti­vu za iz­mje­nu Za­ko­na o iz­bo­ru od­bor­ni­ka i po­sla­ni­ka, či­ji je cilj otva­ra­nje mo­guć­no­sti da rom­ska na­ci­o­nal­na za­jed­ni­ca do­bi­je šan­su za po­li­tič­ko pred­sta­vlja­nje u par­la­men­tu. Ini­ci­ja­ti­vu su pot­pi­sa­li Ja­ha, Mi­lan Ra­do­vić iz Gra­đan­ske ali­jan­se, Dra­gan Ko­pri­vi­ca iz Cen­tra za de­mo­krat­sku tran­zi­ci­ju, El­vis Be­ri­ša iz NVO „Phi­ren Amen­ca” i Fa­na De­li­ja iz Cen­tra za rom­ske ini­ci­ja­ti­ve.
Ja­ha je re­kao da od Skup­šti­ne ni­je­su do­bi­li po­vrat­nu in­for­ma­ci­ju u ve­zi sa ini­ci­ja­ti­vom i da će po­čet­kom sep­tem­bra za­tra­ži­ti od­go­vor.
– Za­tra­ži­će­mo sa­stan­ke i sa svim po­li­tič­kim par­ti­ja­ma, sa na­mje­rom da ih de­talj­ni­je upo­zna­mo sa na­šom ini­ci­ja­ti­vom. Rom­ska za­jed­ni­ca se ne smi­je za­ne­ma­ri­ti na na­čin da ne­ma svog pred­stav­ni­ka u par­la­men­tu – na­gla­sio je Ja­ha.
On oče­ku­je po­dr­šku svih po­li­tič­kih par­ti­ja i na­da se da će Cr­na Go­ra po­ka­za­ti u prak­si svoj de­mo­krat­ski ka­pa­ci­tet.
Iz ko­a­li­ci­je je ra­ni­je sa­op­šte­no da se po­li­tič­ka par­ti­ci­pa­ci­ja i re­pre­zen­ta­ci­ja Ro­ma ja­vlja u pre­po­ru­ka­ma Vla­de i Evrop­ske uni­je, Or­ga­ni­za­ci­je za evrop­sku bez­bjed­nost i sa­rad­nju i Sa­vje­ta Evro­pe, ali da je u prak­si u ve­li­koj mje­ri ne­is­pu­nje­na.
U ini­ci­ja­ti­vi pi­še i da ak­tu­el­ni iz­bor­ni za­kon za rom­sku ma­nji­nu ni­je pro­pi­sao od­go­va­ra­ju­ći po­vla­šće­ni iz­bor­ni cen­zus i da u Cr­noj Go­ri, osim sim­bo­lič­nog za­po­šlja­va­nja u dr­žav­noj upra­vi, i to na po­zi­ci­ja­ma ko­je su bez uti­ca­ja, rom­ska za­jed­ni­ca ne uče­stvu­je u ti­je­li­ma po­li­tič­kog od­lu­či­va­nja.
– U re­so­ri­ma bit­nim za po­bolj­ša­nje po­lo­ža­ja rom­ske po­pu­la­ci­je, kao što su unu­tra­šnji po­slo­vi, obra­zo­va­nje, rad i so­ci­jal­no sta­ra­nje, ne­ma za­po­sle­nih Ro­ma –pre­do­če­no je u ini­ci­ja­ti­vi.
Is­ti­če se da ne­po­sto­ja­nje rom­ske po­li­tič­ke par­ti­je či­ni da Ro­mi ne­ma­ju svo­je auten­tič­ne po­li­tič­ke pred­stav­ni­ke u za­ko­no­dav­nim ti­je­li­ma dr­ža­ve i lo­kal­nih sa­mo­u­pra­va.
Ak­tu­el­ni iz­bor­ni za­kon za rom­sku ma­nji­nu ni­je pro­pi­sao od­go­va­ra­ju­ći po­vla­šće­ni iz­bor­ni cen­zus, ka­kav je ina­če pro­pi­sao za ne­ke dru­ge ma­njin­ske et­nič­ke gru­pe slič­ne de­mo­graf­ske ve­li­či­ne. Vl.O.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za izbore za odbornike u SO Herceg Novi koji će biti održani 9. maja 2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"