Светозар Чабаркапа / -Милован Нововић
02/12/2021 u 07:00 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Чабаркапа: Радници грађевинског предузећа "Радник" избачени на улицу и препуштени сиромаштву

Тражимо да се преиспита читав поступак од увођења стечаја до приватизације и да се преиспита поријекло имовине свих учесника овог процеса. У том поступку ми, бивши радници, можемо да помогнемо својим сазнањима и документацијом коју посједујемо, каже Светозар Чабаркапа

Прије неколико деценија Бијело Поље је било привредни центар, а данас је град без фабрика. Међу онима који су у раним 90-им годинама прошлог вијека остали без могућности да раде и живе од свог рада су и радници дотад угледног и успјешног грађевинског предузећа "Радник" које је запошљавало преко хиљаду и по радника. Данас их је мали број, јер су многи у међувремену преминули. Светозар Чабаркапа, који је дуго био на челу одбора обесправљених радника, каже да је борба за правду била дуга али безуспјешна.

image

Са једног од протеста,,Радника''

-Милован Нововић

Након што су се обратили новој Влади и затражили помоћ, у случају да буду поново заборављени организоваће, каже он, радикалнији вид борбе за остваривање својих права.

-Тражимо да се преиспита читав поступак од увођења стечаја до приватизације и да се преиспита поријекло имовине свих учесника овог процеса. У том поступку ми, бивши радници, можемо да помогнемо својим сазнањима и документацијом коју посједујемо. Тражимо да се повећа минимална пензија до износа који ће обезбиједити минимум достојанства за овај дио популације, који примају најнижу пензију, а жртве су пљачкашке приватизације- истакао је Чабаркапа.

На једној страни гладни пензионери, а на другој бахати тајкуни

Судбина грађевинског предузећа,, Радник'' задесила је и остале фабрике у граду подно Оброва. Тако је само у Индустријској зони у Недаксуима, затворено, односно боље речено опљачкано десет фабрика које су запошљавале око десет хиљада људи. Да не заборавимо Вунарски комбинат, Младост, Прву Петољетку, Имако, Винилпласт...

-Као резултат ове погубне привредне политике, данас имамо на једној страни изнемогле и гладне пензионере, који једва састављају крај с крајем, гдје неки од њих, што је поразна слика, претурају немоћно по контејнерима, а на другој страни имамо тајкуне који су без рада и знања дошли до огромног богаства. Својим бахаћењем они још више загорчавају ионако тежак живот људима које су опљачкали- казао је Чабаркапа.

Према његовим ријечима, по нечијем налогу "Радник" је отишао под стечај.

-Радници су тада буквално избачени на улицу без икаквих права и отпремнина.Тако је направљен злочин према хиљаду и више запослених и према њиховим бројним породицама. Гашењем, или боље речено отимачином имовине од радника нанесена је огромна штета не само радницима и њиховим породицама већ и читавој бјелопољској и црногорској привреди. Тим прије што је база за бетонску галантерију која је радила у Затону била оспособљена да изради конструкцију за садашњи аутопут- истиче Чабаркапа.

Како је нагласио да је у питању била "дрска и безочна отимачина овог гиганта, показује и то да је пословна документација наводно изгорела а да државни органи нијесу утврдили стварну истину".

-Радници су доведени на ивицу сиромаштва. Борили су се да преживе. Већина у томе, нажалост, није успјела. Многи немају средстава да купе хљеб од биједне пензије која им износи 147 еура. Већина њих нема обезбијеђен кров над главом. Ово мало што нас је остало и даље се надамо, јер нада умире последња. Сви су нешто добили а ми ама баш ништа. Можда ова нова Влада овај проблем коначно стави на дневни ред и почне да га рјешава- нада се Чабаркапа.

Дио обесправљених радника истиче да су се на њихов рачун обогатили тајкуни.

-Бившо радници су у веома тешкој позицији... Њихов материјални положај је веома тежак, јер је велики број на ивици животне егзистенције и у црвеној зони сиромаштва- истакао је Чабаркапа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 16:58