Marija Markoč / - FOTO: MEDIABIRO
11/05/2024 u 10:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Markoč: Stara maslina u znatno boljem zdravstvenom stanju, imamo mladi prirast

Posebnom odlukom koja je usvojena na Skupštini Opštine Bar, prirodni spomenik, stablo Stare masline, dat je na upravljanje Javnom preduzeću “Kuća maslina”, koje je oformila Skupština Opštine Bar.

Vršiteljka dužnosti direktorice “Kuća maslina” doo, dr Marija Markoč reagovala je na  napise u medijima da se Stara maslina u prethodnom periodu nije nalazila u najboljem kondicionom stanju i da su postojali određeni zdravstveni problemi najviše uzrokovani visokim nivoom podzemnih voda ispod Stare masline i otkrila više detalja o njenom trenutnom stanju.

- Želim da obavijestim javnost da je Stara maslina u znatno boljem zdravstvenom stanju, s obzirom na to da se pojavio bogat vegetativni prirast, odnosno mladi izdanci, a ovih dana takođe primjećujemo buđenje spavajućih pupoljaka iz najstarijeg dijela debla. Ovaj napredak je ostvaren upravo iz razloga što je Opština Bar u prethodnom periodu bila veoma posvećena rješavanju novonastalog problema, prepoznajući značaj ovog prirodnog spomenika u Baru, koji nije simbol samo grada, već i čitave Crne Gore. Radi se o stablu koje je starije od 2.245 godina, kako je genetskom analizom to i potvrđeno - navela je Markoč za Mediabiro.

Društvo maslinara Bar: Još 2020. smo ukazali na probleme oko Stare masline, nije bilo interesovanja

Aktivnosti koje je Opština Bar, u saradnji sa Biotehničkim i Građevinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore preduzela u prethodnom periodu obuhvatile su postavljanje drenažnog rova radi odvođenja podzemnih voda, pri čemu je nivo podzemnih voda spušten na metar i po. Takođe, „Kuća maslina“, u saradnji sa Mjesnom zajednicom Stari Bar, sprovela je brojne agrotehničke mjere koje se tiču lagane rezidbe sekundarnih i tercijarnih grana; vrlo blagog i gotovo neznatnog odstranjivanja primarnih grana, kako  bi se očuvao skelet Stare masline; dodavanje smješe humusa i silikatnog pijeska, s ciljem pobuđivanja adventivnog korijena u donjoj zoni stabla masline; bogato prihranjivanje, kako putem lista, tako i samog zemljišta zalivanjem. Primjenjivani su samo organski, mikrobiološki preparati i sve ono što je dozvoljeno u organskoj proizvodnji.

- Na sve navedeno, dobili smo najbolji mogući odgovor od naše Stare masline. Upravo u aktuelnoj vegetacionoj sezoni imamo mladi prirast i vidimo da ona izgleda mnogo bolje nego što je to bilo u ovo doba, na primjer, prošle godine. Vjerujemo da će i ove probleme ona prebroditi. Brojni stručnjaci iz zemlje i inostranstva, sada predvođeni menadžmentom „Kuće maslina“, zaista proizvode najbolje rezultate i to sa ponosom mogu da istaknem - navela je Markoč.

U posljednje vrijeme se u medijima dosta spekulisalo i o tome koliko betonski prsten ugrožava kondiciono stanje Stare masline. V.D. direktorice „Kuće maslina“ ističe da je riječ o problemu koji treba sagledati iz više uglova, te je najavila da će izvršiti detaljnu studiju na tu temu.

- Ono što je percepcija javnosti jeste da je taj betonski prsten okov oko Stare masline. Međutim, realnost je ipak drugačija. Moramo imati u vidu da je riječ o jednom jako starom stablu koje je svoj habitus prilagodilo upravo onom obruču koji se nalazi oko nje, tako da bi trebalo odrediti da li je stresnije odstraniti taj betonski obruč ili bi ipak bilo povoljnije ostaviti onako kako jeste, a možda izmjestiti neke druge objekte oko stabla Stare masline, s obzirom na to da je neophodno na što bolji način izvršiti uvođenje sistema prirodnog oticanja voda koje se sakupljaju u zoni njenog korijenovog sistema, na čemu ćemo raditi u narednom periodu - navela je dr Markoč.

Osim brige o Staroj maslini, Kuća maslina predstavlja multifunkcionalni, administrativni, edukativni, a ubrzo i proizvodni centar kada je u pitanju maslinarstvo i proizvodnja maslinovog ulja u Crnoj Gori. Prva faza opremanja enterijera Kuće maslina je uspješno završena opremanjem multifunkcionalne sale koja će služiti za brojne konferencije, programe, informativne dane, treninge i različite druge događaje za potrebe maslinara, poljoprivrednih proizvođača i preduzetnika. Druga faza se odnosi na nabavku linije za proizvodnju maslinovog ulja, što će biti sprovedeno u saradnji lokalne uprave Opštine Bar i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

- U narednom periodu, ovo će biti pravi centar za maslinare gdje će oni sve svoje potrebe moći da ispunjavaju ovdje, da se povezuju sa stručnjacima iz Crne Gore, regiona i inostranstva, te da prezentuju svoje proizvode, pa se tako radujemo i kruzing sezoni koja nas očekuje, s obzirom na to da planiramo uvezivanje sa Turističkom organizacijom i Kulturnim centrom, kako bi Kuću maslina uvrstili u bogat program turističke ponude Bara i samog Starog Bara. Pozivamo sve poljoprivredne proizvođače da se obrate našem društvu kao matičnoj kući, da ovo doživljavaju kao kuću čija su vrata za njih uvijek otvorena i da tako zaista podstaknemo poljoprivrednu proizvodnju, nove zasade, ali i da riješimo probleme kao što su višak poljoprivrednih proizvoda na tržištu, da uvedemo i nove proizvode u bogatu lepezu proizvoda koje imamo, ne samo kada su u pitanju masline i maslinovo ulje, već i mliječne proizvode, mesne prerađevine, voćne prerađevine, s obzirom na to da za sve te proizvođače ovjde ima mjesta. Ovo jeste jedan pravi impuls i stimulans za sve njih - saopštila je dr Markoč.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. maj 2024 19:38