/ Ред испред Удружења пензинера у Пљевљима, фото: Б.Је.
06/06/2021 u 08:14 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шестина пензионера у Пљевљима прима мање од 150 еура, гужве за пријављивање за помоћ од 30

Од средстава прикупљених од чланарине биће подијељено 6. 600 еура, па ће помоћ од 30 еура добити око 220 пензионера, тврди предсједник удружења Вукадин Дамјановић

За једнократну помоћ пљеваљским пензионерима укупно је опредијељено 6.600 еура, а за њу ће конкурисати можда и хиљаду пензионера. Сасвим је сигурно да ће пар стотина заинтересованих остати без помоћи од 30 еура. Управни одбор Удружења пљеваљских пензионера упутио је ипак јавни позив свим пензионерима који испуњавају утврђене критеријуме да поднесу молбу Комисији за социјално – хуманитарна питања како би им се додијелила помоћ.

-Од средстава прикупљених од чланарине биће подијељено 6.600 еура. У таквим околностима око 220 пензионера ће добити новчану помоћ од 30 еура - каже предсједник пљеваљског Удружења пензионера Вукадин Дамјановић.

Судећи по гужви испред сједишта удружења, одазив је велики, а рок за пријаву је до 21. јуна. Сви заинтересовани морају доставити чек од пензије, листинг из банке гдје прима пензију и потврду са бироа за незапослене чланове породице које пензипнер издржава као и чланску књижицу удружења. Из удружењу захтјев за толики обим документације правдају чињеницом да предност за помоћ имају пензионери без стана, са лошим здравственим стањем, као и они који имају ниска примања и издржавају друге чланове породице.

Из Демократске Црне Горе гужве испред сједишта Удружења пензионера истичу као најбољи показатељ изузетно лоше материјалне ситуације у Пљевљима.

-Катострофалну економску ситуацију у Пљевљима, у којој се налазе пензионери као један од најосјетљивијих слојева друштва, осликава и чињеница да готово једна шестина њих прима минималне пензије у износи мањем од 150 еура, каже Бојан Крвавац потпредсједник Општинског одбора Демократа.

Редови за помоћ су "позив за узбуну"

-Пљеваљски пензионери су ту гдје јесу управу због пљачкашке приватизације једног броја предузећа. Данас су најуугроженији некадашњи радници Дрвног комбината "Велимир Јакић", "Грађевинара", "Превоза Пљевља", некадашње Војне фабрике и текстилне индустрије. Они данас чекају у реду да добију 30 еура јер од својих пензија не могу да живе, каже одборник Нове српске демократије Бојан Струњаш и напомиње да су редови за помоћ од 30 еура "позив за узбуну".

-Посебно је страшна информација да у Пљевљима имамо 920 пензионера са најнижом пензиом од 145 еура, каже Струњаш и поручује да је прије годину дана тих пензионера било 641.

Крваца сматра да у мјери могућег треба смањити процедуру и документацију потребну за остваривање права на једнократну помоћ од 30 еура, јер је, како каже, заиста невјероватно да је толики број документације потребан за остваривање помоћи. Он је позвао представнике пљеваљског Удружења пензионера да самоиницијативно скрате поменуту процедуру, како би поготово у условима пандемије, пензионери могли да остваре наведено право у што краћем року.

-Колико је ситуација тешка говори и чињеница да за помоћ од 30 еура пензионери сатима стоје у редовима. Стога је потребно скратити ту процедуру у мјери могућег - каже Крвавац.

У Пљевљима од 27.000, колико се претпоставља да живи становника, има око 6.500 пензионера. Просјек пензија је испод државног и креће се око 285 еура. Посебно је тешла ситуација са пензионерима који живе на сеоском подручју који често нијесу добро ни информисани о раду њиховог удружења.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:25