Цетињски манастир - сједиште МЦП (фото: Митрополија)
10/09/2021 u 12:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ево шта пише у захтјеву за враћање Цетињског манастира: "Светињу градиле генерације Цетињана и Црногораца"

Захтјев који темеље на петицији коју је потписало три одсто пунољетних грађана с правом гласа, упућен је парламенту, односно предсједници парламента Дејани Диздар

Сасвим је извјесно да ће двадесетдевета сједница Скупштине Пријестонице Цетиње протећи у знаку друге тачке дневног реда која је штуро наведена као „Грађанска иницијатива за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви“, пише Cetinjski list (RTV Cetinje)

У оригиналу, ради се о захтјеву групе од преко 600 потписника, који су на иницијативу групе грађана Цетиња поднијели парламенту Пријестонице, још 6.јула ове године, и насловили га као "Захтјев за враћање Цетињског манастира Црногорској православној цркви и давање на управу ове светиње свештенству те вјерске организације."

У образложењу, у које Радио Цетиње има увид, наводи се да би се, испуњавањем иницијативе кроз усвајање легитимне одлуке локалног парламента, успоставило поштовање Уставом гарантованих људских права, као и исправљање историјске неправде.

Захтјев који темеље на петицији коју је потписало три одсто пунољетних грађана с правом гласа, упућен је парламенту, односно предсједници парламента Дејани Диздар.

Потписници петиције и захтјева истичу да су светињу чије враћање ЦПЦ-у траже, градиле генерације Цетињана и Црногораца, међу којима и преци или дио предака потписника ове иницијативе, „да би она већ деценијама била недоступна и забрањена за коришћење вјерницима и свештенству ЦПЦ и суверенистичким грађанима наше Пријестонице.“

И не само то. Досадашњи и садашњи корисник Цетињског манастира, умјесто хришћанске љубави и слоге, поштовања и уважавања Цетињана и Црногораца и њихових људских права загарантованих Уставом државе Црне Горе и Универзалном декларацијом Организације Уједињених нација, ову светињу злупотребљава и девастира, а она му служи за распиривање подјела, изазивање сукоба и ширење мржње међу вјерницима и грађанима - стоји у иницијативи упућеној парламенту Пријестонице.

У захтјеву се наводи да је на основу листа непокретности 951, КО Цетиње, Цетињски манастир „Свети Петар“ својина Пријестонице у обиму права 1/1.

Потписници петиције траже од цетињског парламента да на основу грађанске иницијативе исказане у прописаној процедури донесу конкретну и легитимну одлуку.

Испуњавањем нашег захтјева успоставља се мир, слога, међусобно поштовање, хришћанска љубав, разум, истина, чување људских права и успоставља читав један вијек, погажена историјска правда -закључује се у образложењу подносилаца захтјева који је прослијеђен Радио Цетињу.

Недуго потом, крајем јула, митрополит ЦПЦ Михаило је изјавио да је Црногорска православна црква (ЦПЦ) поднијела захтјев општинским властима Цетиња да им омогуће да служе у Цетињском манастиру.

Михаило је рекао да је црквена имовина, незаконито уписана на Српску православну цркву (СПЦ), стечена с позиције силе, злоупотребом политичке моћи, на незаконит начин и није њено законито власништво.

Очекујемо да нам дозволе, и да се столица Светога Петра цетињскога напокон врати Црногорској православној цркви, јер је она духовна окосница црногорске државе - казао је Михаило.

Ту имовину, како је навео, чини површина већа од 12 квадратних километара земљишта и већина од око 650 цркава и скоро сви манастири.

Власти морају да је врате у државно власништво и дозволе да на олтарима наших цркава служи свјештенство Црногорске цркве, док се црногорско црквено питање не ријеши на праведан начин и Црногорска црква добије статус домицилне - рекао је Михаило.

Сједница Скупштине Пријестонице Цетиње заказана је за Уторак 14. септембар, у десет сати.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:48