Произвођачи млијека на састанку на Кљајевића луци / -Б.Је.
12/04/2021 u 13:04 h
Б.Ј.Б.Ј.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Захтјев Уније сточара сјевера: Премијама одговорити на поскупљење сточне хране

Сточари кажу да је поскупљење сточне хране кренуло од 1. јануара, и од Владе траже да се уведу додатне премије и исплате произвођачима млијека од почетка године
Са скупа чланова Уније сточара сјевера и највећих произвођача млијека из читаве Црне Горе у мјесту Кљајевића лука затражено је од Владе Црне Горе да што прије уведе додатне премије на млијеко. Такав закључак је донијет услед огромног поскупљења житарица и концентроване хране. Сточари кажу да је поскупљење сточне хране кренуло од 1. јануара, и од Владе траже да се уведу додатне премије и исплате од почетка године.
– Концентрована храна и житарице су поскупјеле за око 50 одсто, што је изузетно велики удар на буџет свих произвођача млијека – истакао је предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић и нагласио да сточари трпе сувише дуго, јер је у овој области ситуација тешка већ пуних 20 година. Он је истако да Влада на апел сточара мора реаговати што прије, јер свако оклијевање скупо кошта сточаре.
– Сваки дан оклијевања Владе да уважи сточаре је губитак. Зато Влада треба да реагује што прије и спаси домаћу производњу. Овај проблем се може рјешавати у директним разговорима произвођача млијека и представника Владе – истакао је Живковић.
Према његовим ријечима, откупне цијене млијека на југу и сјеверу су изузетно лоше, а дјелимично су боље у централним дјеловима Црне Горе, гдје је већа концентрација мљекара, али је скупља производња млијека.
– У пљеваљској општини откупна цијена млијека креће се од 25 до 30 центи по литру. То је цијена без премија, а износ премија зависи од квалитета млијека – појашњава Живковић.
Агробуџет донесен без консултација са пољопривредницима
Милко Живковић каже да су сточари незадовољни и због кашњења усвајања буџета за текућу годину, али и због настављања са старом праксом да пољопривредни произвођачи и сточари не учествују у планирању агробуџета.
– Неприхватљива је досадашња пракса да пољопривредници не учествују у доношењу агробуџета. Питам представнике министарства ко боље познаје потребе пољопривредника од самих пољопривредника. У претходном периоду имали смо ситуацију да пољопривреднике није нико питао приликом доношења агробуџета и дошли смо у садашњу ситуацију. Ако се настави са оваквом праксом, питање је гдје ћемо бити за неколико година – каже Живковић и поручује да се у садашњим условима не може рачунати на озбиљну домаћу производњу.

На наше питање да ли ће сточари због изузетно лоше ситуације предузети неке радикалније мјере, Живковић каже да сада све зависи од става Владе према овој проблематици. Он наводи да су се сточари за початак окупили и да су усагласили ставове око основних потреба, а да ће у наредном периоду заузети став и око нових потеза.
– Засад не могу рећи хоће ли бити протеста. То више зависи од Владе него од произвођача млијека. Свако несхватање праве ситуације је губитак и за Владу и за сточара. Очекујем пуну сарадњу и разумијевање јер је то и најбољи пут до доброг решења – истиче Живковић који је један од највећих произвођача млијека у пљеваљској општини.
Произвођачи млијека већ дужи низ година жале се на откупне цијене, тврдећи да су оне прениске, као и да им премије омогућавају да одрже производњу. Посебно је тешко у мају и јуну, као и у септембру, када потражња за млијеком опада, односно када се са терена повлаче бројне мљекаре које врше откуп. Сви ти, као и многи други проблеми, већ двије деценије оптерећују сточаре.
Б. Је.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 23:30