Сједница радне групе / - фото: Генерални секретаријат Владе
01/11/2021 u 17:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Влаховић: Обавезе у поглављу девет се приводе краjу

Она jе подсjетила да jе Европска комисиjа (ЕК) у овогодишњем извjештаjу за Црну Гору констатовала да jе у оквиру поглавља Финансиjске услуге остварена умjерена спремност и постигнут одређени напредак

Обавезе у поглављу 9 - Финансиjске услуге, приводе се краjу, казала jе шефица радне групе за то поглавље, Ана Влаховић.

„Посао jе скоро приведен краjу у поглављу 9, и очекуjемо да до краjа наредне године, или евентуално уколико буде прилива нове регулативе за хармонизациjу, до краjа 2023. окончамо активности у том поглављу“, истакла jе Влаховић на конститутивноj сjедници радне групе.

Она jе подсjетила да jе Европска комисиjа (ЕК) у овогодишњем извjештаjу за Црну Гору констатовала да jе у оквиру поглавља Финансиjске услуге остварена умjерена спремност и постигнут одређени напредак.

Влаховић jе навела да jе задовољна чињеницом да jе у периоду од марта прошле до септембра ове године, први пут, у Црноj Гори извршена екстерна, независна процjена квалитета активе свих банака на црногорском тржишту, што jе током претходних година била препорука ЕК.

„Резултати процjене су потврдили стабилност банкарског сектора Црне Горе, задовољаваjући квалитет активе и адекватност капитала домац́ег банкарског система“, казала jе Влаховић.

Како jе поjаснила, тиме jе Централна банка (ЦБЦГ)већ реализовала jедну од двиjе препоруке из актуелног извjештаjа ЕК за Црну Гору у овоj години, коjе су дате за наредни извjештаjни период.

Из Генералног секретариjата Владе саопштили су да jе на констутивноj сjедници усвоjен Пословник о раду радне групе и договорена динамика рада на припреми Програма приступања Црне Горе Европскоj униjи 2022-2023, као и ревидирања Мапе пута за испуњење завршних мjерила у поглављу 9.

Истакнуто jе да ће приоритет супервизорских и регулаторних институциjа у области финансиjских услуга – ЦБЦГ, Агенциjе за надзор осигурања и Комисиjе за тржиште капитала, у циљу jачања институционалних капацитета, а тиме и испуњења петог завршног мjерила, у наредном периоду бити добиjање статуса посматрача при европским надлежним тиjелима – ЕБА, ЕИОПА и ЕСМА.

Радна група за ово поглавље jе формирана одлуком Владе 16. септембра ове године и броjи 15 чланова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

17. maj 2024 13:49