Зграда Привредног суд / фото: Иван Петровић Ипе
12/07/2021 u 08:35 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Привредни суд складиштење архиве плаћа 30.000 еура

Основни суд у Котору за архивске канцелариjе у власништву АД Котор – Проjект Котор издваjа 4.356,00, док Основни суд на Жабљаку за архивске канцелариjе у власништву Општине Жабљак на годишњем нивоу мора да да 1.200 еура, пише "Дан"

Због дугогодишњег недостатка простора, један број судиjа Вишег суда принуђен је да ради у изнаjмљеним и неадекватним просториjама коjе су годинама узете под закуп и власништо су Савеза слиjепих Црне Горе. За тај простор, према подацима којима располаже Судски савјет, на годишњем нивоу се из буџета, судство издваjа 21.780 еура.

Слична ситуација је и у другим црногорским судовима гдје су кабинети пребукирани, а великом броjу судских савjетника и намјештеника права је "привилегиjа" добити столицу.

Из Судског савjета су казали да jе пописом имовине за прошлу годину и на основу листова непокретности утврђено, да jе пет судова уписано као носиоци права своjине на зградама судова,а ради се о Управном суду Црне Горе и основним судовима Плав, Рожаjе, Улцињ и Котор.

– Сви остали судови су смjештени у обjектима коjи су у власништву Државе Црне Горе, Главног града, Престонице, локалних самоуправа/општина, Управе за имовину. Што у конкретном значи да се не плаћа закуп, али истовремено и да ови судови раде у просторима коjи нису њихова своjина – кажу из Судског савјета.

Међутим, поред тога што се у поменутим судовима како-тако обезбjеђуjе минимум услова за рад складиштење и архивирање документације, расположиве просторије су неадекватне и недовољне да би се смјестила комплетна архивирана документација која је изузетно обимна. Управо за ту намjену из Судског савjета тврде да су принуђени да издваjаjу велика средства. Тако Привредни суд Црне Горе предњачи у цифри која се у ову сврху издваја па је само у претходној години на име складиштења уплаћено 29.947,44 еура фирми за складиштење "Књаз Никшић".

ЕУ дала 10 милиона за судство

Бивша предсjедница Врховног суда Весна Меденица више од деценију је тврдила да воде велику борбу да обезбиjеде новац за изградњу Палате правде, али да је Европска комисиjа правила опструкциjе. Врло брзо демантовао ју је Аиво Орав, који је истакао да Црну Гору помажу са 40 милиона еура годишње и да је правосуђе jедна од приоритетних области.

– У протеклих пет година за реформу правосуђа донирали смо 18 милиона еура – казао је он и додао да Европска униjа има веома добар преглед у каквоj су ситуациjи зграде судова и додао да су недавно европски експерти припремили садржаjан извjештаj коjи даjе добар преглед оног што се дешава у правосудноj инфраструктури. Орав је подсјетио и да jе ЕУ издвоjила скоро десет милиона еура за изградњу и обнову зграда судова у циjелоj Црноj Гори како би грађанима олакшали приступ правди, а судиjама побољшали услове за рад.

Основни суд у Котору за архивске канцелариjе у власништву АД Котор – Проjект Котор издваjа 4.356,00, док Основни суд на Жабљаку за архивске канцелариjе у власништву Општине Жабљак на годишњем нивоу мора да издвоји 1.200 еура. То су подаци којима располаже Судски савјет.

Проблеме са простором црногорско правосуђе не може да ријеши већ више од једне деценије. Jедна од последњих информациjа била jе да jе Универзитет Црне Горе прошлог љета прихватио инициjативу бивше предсједнице Врховног суда да им уступе око 43 хиљаде квадратних метара земљишта у насељу Доња Горица ради изградње Палате правде.

УЦГjе дао "начелну сагласност" на захтjев Управе за имовину у вези с инициjативом Врховног суда за уступање земљишта у насељу Доња Горица "за потребе изградње обjекта у коjем би било сjедиште наjвиших судова за териториjу главног града Подгорица, ориjентационе површине од 43.000 метара квадратних", пренијели су тада медији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. maj 2024 11:59