Студенти у холу Филозофсклог факултета / -УЦГ
27/04/2021 u 23:49 h
Марија ТомићМарија Томић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Будући учитељи не могу да обаве приправнички

Студенти и ако стекну услов од 180 ецтс и 240 ецтс кредита, коjи jе неопходан за стручно оспобљавање, немаjу могућност да конкуришу, jер приликом аплицирања нису препознати због модела студиjа, истичу из СПУЦГ
Студенти Филозофског факултета у Никшићу затражили су од Студентског парламента и надлежних да се промијени модел студија на програму за образовање учитења јер је садашашњим 5+0 онемогућено да високошколци обављају приправнички и не могу да конкуришу за посао. На јавном часу који је прошле седмице организовао Студентски парламент на Филозофском и Филолошком факултету у Никшићу, студенти су истакли да се питање студиjског програма Образовање учитеља мора рjешавати кроз услађивање овог студиjског програма са потребама тржишта рада.
– Превасходно проблем jе што jе оваj програм акредитован као модел 5+0, што студентима онемогућава обављање стручног оспособљавања. Студенти и ако стекну услов од 180 ецтс и 240 ецтс коjи jе неопходан за стручно оспобљавање, немаjу могућност да конкуришу, jер приликом аплицирања нису препознати због модела студиjа. Напомињу да су више пута иницирали ово питање, и да jе увиjек изостаjала подршка управе факултета и надлежних – истичу из Студентског парламента.
Циљ рјешавање проблема студената
На jавном часу су говорили су предсjедник СПУЦГ Саша Роћен, повjереник Универзитета Црне Горе Александар Шипчић и секретар Студентског парламента УЦГ Андреj Вукчевић.
– Циљ овог jавног часа jе наставак дискутовања и размjена мишљења о проблемима студената Универзитета Црне Горе на коjе jе указивано претходне три године и поводом коjих се не виде никакви суштински помаци. Студентски парламент УЦГ активно и посвећено jе радио на афирмациjи студентских права, на изналажењу рjешења за студентске проблеме и обезбеђивању неопходних услова за квалитетно студирање. На јавном часу су учествовали студенти Филозофског, Филолошког факултета и Факултета за спорт и физичко васпитање.

Из ПСУЦГ наглашавају да су студенти из Никшића у указали на постоjање одређених проблема у наставном процесу.
– Кључно истичу условљавање броjем бодова коjи се мора остварити као услов за полагање на неким од предмета. Осим тога студенти коjи пропуште предавања код поjединих професора немаjу могућност да изађу да полажу испит. Студенти су као jедно од питања поменули и питање плаћања испита као што jе предмет „Скиjање“ и обука из истог, за коjу студенти мораjу да издваjаjу неколико стотина еура (између 300 до 500 еура) при чему терет студирања директно пада на њихове родитеље. Суштину тога проблема износе као неjасну са становишта да не постоjи никакво разумиjевање од управе факултета ако студент нема могућности да плати обуку. Нажалост, сви коjи нису били у могућности да jе плате, нису могли бити дио обуке, чиме нису могли полагати ни предмет. Указано jе и на то да неки од професора никако не држе наставу, већ да jе то препуштено њиховим сарадницима у настави. Сматраjу да се тако не може осигурати квалитет наставе, ако се професори руководе тим начином рада – поручили су студенти на јавном часу.
Студенти Филолошког факултета су указали да jе неопходно остварити бољу комуникациjу и сарадњу управе са студентима.
– Сматрају да им недостаjе одговор када су у питању проблеми студената коjи треба да се ослушкуjу и рjешаваjу. Између осталог истакнута jе (не)правовременост и исправност информациjа коjе се пласираjу студентима, као што jе био случаj са приjемним испитом за студенте коjи су конкурисали на упис за двогодишње мастер студиjе. Очекујемо да ће се избором новог студента повjереника омогућити боља кореспонденциjа и сарадња управе са студентима – наводе из СПУЦГ.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 14:09