Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Ekonomija U UPRAVNOM SUDU DANAS RASPRAVA O ODLUCI SAVJETA ZA PRIVATIZACIJU Prodaja 13 preduzeća i dalje tajna
U Uprav­nom su­du da­nas će bi­ti odr­ža­no ro­či­šte po tu­žbi MANS-a pro­tiv Sa­vje­ta za pri­va­ti­za­ci­ju ko­jom se tra­ži po­ni­šte­nje od­lu­ke tog vla­di­nog ti­je­la iz ja­nu­a­ra ove go­di­ne. Sa­vjet je tom od­lu­kom pri­va­ti­za­ci­je 13 pred­u­ze­ća pro­gla­sio taj­nom uz, ka­ko su ka­za­li iz MANS-a, ne­mu­što obra­zlo­že­nje da do­ku­men­ta­ci­ja za te pri­va­ti­za­ci­je sa­dr­ži po­dat­ke či­jim bi ob­ja­vlji­va­njem na­stu­pi­le štet­ne po­sle­di­ce po bez­bjed­nost i in­te­re­se Cr­ne Go­re.
Sa­vjet za pri­va­ti­za­ci­ju je od­lu­kom pe­ri­od taj­no­sti utvr­dio na pet go­di­na, a MANS je vi­še pu­ta sa­op­štio da sum­nja da se iza kon­tro­verz­ne od­lu­ke kri­je na­mje­ra da se da­le­ko od oči­ju jav­no­sti pre­o­sta­la dr­žav­na pred­u­ze­ća lak­še ras­pro­da­ju is­pod sva­ke tr­ži­šne vri­jed­no­sti i po­klo­ne sum­nji­vim oso­ba­ma i kom­pa­ni­ja­ma.
Na li­sti pred­u­ze­ća či­ja je pri­va­ti­za­ci­ja pro­gla­še­na taj­nom su In­sti­tut „Si­mo Mi­lo­še­vić”, Mon­te­kar­go, Mon­te­ne­gro­er­lajnz, Bu­dvan­ska ri­vi­je­ra, Ul­cinj­ska ri­vi­je­ra, In­sti­tut cr­ne me­ta­lur­gi­je, Po­li­eks, Po­šta Cr­ne Go­re, No­vi du­van­ski kom­bi­nat, Mon­te­ne­gro di­fens in­du­stri, ho­tel Park u Her­ceg No­vom, lo­ka­li­tet Gor­nji Ibar, kao i kom­plet­ni pre­go­va­rač­ki po­stu­pak iz­me­đu Vla­de i A2A u ve­zi sa no­vim upra­vljač­kim ugo­vo­rom u Elek­tro­pri­vre­di.
– Zva­nič­ni po­da­ci po­ka­zu­ju da je u ovih 13 pred­u­ze­ća za­po­sle­no bli­zu pet i po hi­lja­da lju­di, dok je ukup­na vri­jed­nost ne­kret­ni­na, po­stro­je­nja i opre­me, ko­ja je pri­ka­za­na u nji­ho­vim fi­nan­sij­skim iz­vje­šta­ji­ma na kra­ju 2014. go­di­ne iz­no­si­la 1,3 mi­li­jar­di eura. Ima­ju­ći ovo u vi­du, ne­spo­ran je in­te­res za­po­sle­nih da ima­ju pri­stup svim po­da­ci­ma pod ko­jim uslo­vi­ma, ko­me i za ko­li­ko nov­ca Vla­da na­mje­ra­va da pro­da nji­ho­ve kom­pa­ni­je – sa­op­šti­li su iz MANS-a.
Vla­da je u me­đu­vre­me­nu do­ni­je­la od­lu­ke o pro­da­ji ne­ko­li­ko pred­u­ze­ća sa li­ste. Ta­ko je za In­sti­tut usvo­jen ugo­vor na Vla­di, ali još ni­je pot­pi­san, ho­tel Park je pro­dat Ca­ri­na­ma či­ji je vla­snik Če­do Po­po­vić, voj­na kom­pa­ni­ja Mon­te­ne­gro di­fens in­du­stri izra­el­sko-srp­skom kon­zor­ci­ju­mu i Po­li­eks iz Be­ra­na, ko­ja se ba­vi pro­iz­vod­njom eks­plo­zi­va.
– In­sti­tut je pro­dat za 10 mi­li­o­na a tr­ži­šna vri­jed­nost kom­pa­ni­je se mo­že pro­ci­je­ni­ti na 200 mi­li­o­na eura, ho­tel Park za 2,2 mi­li­o­na, a pri­je ne­ko­li­ko go­di­na je pro­ci­je­njen na 7,3 mi­li­o­na. Oblast pri­va­ti­za­ci­je je jed­na od naj­o­sje­tlji­vi­jih na ko­rup­ci­ju, a broj­na pred­u­ze­ća su u pro­te­kle dvi­je de­ce­ni­je pro­da­ta u bes­ci­je­nje, dok su hi­lja­de rad­ni­ka za­vr­ši­le na uli­ci. Pro­da­je svih ve­li­kih pred­u­ze­ća, od Te­le­ko­ma, pre­ko Kom­bi­na­ta alu­mi­ni­ju­ma, do do­ka­pi­ta­li­za­ci­je EPCG, obi­lje­že­ne su skan­da­li­ma i sum­nja­ma u ko­rup­ci­ju, a gra­đa­ni i da­nas osje­ća­ju po­gub­ne po­sle­di­ce tih vla­di­nih od­lu­ka kroz raz­li­či­te fi­skal­ne iz­dat­ke, po­put po­ve­ća­nja po­re­za, uvo­đe­nja raz­li­či­tih tak­si, sma­nje­nja pen­zi­ja ili za­mr­za­va­nja pla­ta – za­klju­či­li su iz MANS-a.D.M.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...
Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"