Овцама се још полаже сијено јер нема траве да пасу / -Б.Је.
27/03/2022 u 06:15 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апел пљеваљских сточара: Локална власт да организује увоз сијена

У селима на већој надморској висини јутарње температуре су минус 10 степени, тако да се не можемо надати да ће у априлу бити траве да се овце напасу, каже предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић

Пљеваљски сточари апелују да им се помогне како би обезбиједили потребне количине кабасте хране за своја стада. Из Уније сточара сјевера тврде да би најбоље било да локална управа организује увоз сијена из Србије и да се оно расподијели сточарима. Такав предлог правдају чињеницом да након изузетно хладних и сушних мартовских дана траве на ливадама и пашњацима неће бити у априлу.

- Једини начин да се помогне сточарима јесте увоз сијена из Србије. У садашњим условима када су јутарње температуре у минусу и када земља мрзне сваког дана, они сточари који немају довољно сијена не могу да рачунају да ће их испуштање стоке на пашу спасити од несташице кабасте сточне хране. Јутрос у селу Лијеска, гдје ја живим, измјерена је температура од минус 9 степени. У многим селима још увијек има снијега и просто не можемо се надати да ће у априлу бити траве да пасу овце - наглашава предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић и додаје да предстоје изузетно тешки дани за велики број сточара.

image

Милко Живковић

-Б.Је.

Живковић истиче да на подручју општине има доста сточара који су остали без сијена за стоку и да га већ довозе из Србије. Сијено које долази из Србије, каже Живковић, доброг је квалитета и јефтиније је него у Пљевљима. За балу сијена у Пљевљима треба издвојити четири еура, а бала сијена из Србије, уз урачунат превоз, стаје два еура.

Да у пљеваљским селима нема траве и зелене горе потврдио нам је и предсједник Ловачког друштва "Пљевља" Раде Јањушевић, који истиче да су ловци током фебруара и марта свакодневно вршили прихрану дивљачи.

- У последња два мјесеца вршимо свакодневно допуну хранилица у ловиштима. Са овим активностима наставићемо и у наредном периоду јер на терену вегетација још није кренула - каже Јањушевић.

Држава и Општина мало воде рачуна о селу и сточарству

Коментаришући податке локалне управе, који су објављени прошле недеље, да је од 2015. године број сточара који предају млијеко мљекарама пао са 284 на 133, односно за 53 одсто, предсједник Уније сточара сјевера Милко Живковић каже да је то најбољи показатељ колико су локалне и државне власти водиле рачуна о селу и сточарској производњи.

-Сада је ситуација и добра каква ће бити за пет година. Смијемо ли погледати мало у будућност и рећи колику ћемо и каку производњу имати за пет година. Нажалост, за лошу ситуацију нико није одговарао ни политички ни на други начин. Сви они који су довели до такве ситуације још увијек одлучују или имају намјеру да се задрже на тим позицијама, а бројке са села дају најбољу оцјену - каже Живковић и додаје да и поред свакодневних апела сточара за помоћ нико из локалне власти али ни из Владе не реагује.

Хладноће једино иду на руку воћарима, који се надају добром роду јер, како истичу, изузетно хладно вријеме неће дозволити рано цвјетање воћа. Воћари и становништво у селима гдје се традиционално узгаја шљива имају изреку "шљиве бехарају у априлу, нема их ни у крилу".

- Садашњи мраз сигурно неће дозволити рано цвјетање воћа. То је добро за наше услове, јер често када воће бехара у априлу, од рода не буде ништа, јер мразеви који наиђу касније све униште. Бехар у мају даје сигурнији и бољи род - каже Горан Лаковић, један од узорних воћара из пљеваљског села Поблаће.

Током јучерашњег дана у Пљевљима јутарња температура ваздуха износила је од минус четири степена, а дневна је достигла плус од 15 степени.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 14:52