/ Фото: Пљевља 052, Фејсбук
08/01/2022 u 06:17 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пљевљаци већ 36 дана без воде за пиће

Вода је бактериолошки исправна али мутноћа прелази законом дозвољене границе, те и даље није за пиће, саопштено је из Водовода

Већина становника Пљеваља већ више од мјесец дана нема воду за пиће са градског водовода, односно, у већем дијелу града вода из градског водовода није употребљива за пиће.

Према званичним подацима пљеваљског предузећа "Водовод", вода из градске водоводне мреже није се могла користити за пиће од 2. до 20. децембара прошле године

. Од 20. децембра вода се једино може користити са изворишта Југоштица, односно воду из градског водовода могу конзумирати потрошачи у насељу Гуке.

– Вода са водовода "Брезница" и "Плијеш" бактериолошки је исправна али мутноћа прелази законом дозвољене границе, те и даље није за пиће, саопштено је из Водовода, уз напоменуну да ће грађани о свим новим промјенама бити благовремено обавјештени.

Из градског "Водовода" 2. децембра прошле године грађани су позвани да уопште не користе воду из градске водоводне мреже, јер се у том моменту у вјештачкој акумулацији Отиловићи, одакле град добија највише воде, појавила мрља.

Услиједило је испитивање у којој мјери појава непознате течности у поменутој акумулацији негативно утиче на квалитет воде. Потом је стигло саопштење да нема опасности за квалитет воде, али је у међувремену, усљед обилних падавина, дошло до увећања мутноће. У таквим околностима грађани опет нијесу могли да пију воду из градског Водовода, јер су била замућена сва изворишта. Таква је ситуација потрајала до 20. децембра, када је саопштено да се вода једино може користити са изворишта Југоштица, али ту водоводну мрежу користе само потрошачи у једном градском насељу, а они други и даље се за воду за пиће сналазе како знају и умију.

За еколога Милорада Митровића питање са водоснабдијевањем града прелази сваку границу и поставља се питање шта треба даље радити. Према његовом мишљењу, неопходне су адекватне мјере локалне управе, али и Владе Црне Горе.

– Питање водоснабдијевања града је неопходно ставити на прво мјесто свих радова у наредној години. Ако то није урађено у усвојеном буџету за 2022. годину, онда не треба бјежати ни од ребаланса буџета у најхитнијем времену. Не може се прихватити да и у наредном периоду имамо такву ситуацију, да чим падне киша вода није за пиће, односно, да већи дио године немамо воду за пиће – истакао је Митровић, уз позив представницима локалне управе да саопште када су Пљевљаци последњи пут у јесењим, зимским и прољетним мјесецима имали исправну воду за пиће са градске водоводне мреже.

Митровић напомиње да град нема довољно воде када је суша, тако да се морају тражити нова изворишта на којима се морају правити каптаже.

– Околина Пљеваља је изузетно богата водом. Са околних изворишта воду треба усмјерити у градску водоводну мрежу. Притом, треба све урадити да се изврши замјена дотрајале водоводне мреже и да се максимално смање губици од изворишта до потрошача – сматра Митровић и подвлачи да се вода не смије просипати.

– Неопходно је замијенити и азбестне цијеви, које су веома опасне по здравље – поручује Митровић.

Протеклих дана из Општинског одбора Демократске Црне Горе позвали су локалну власт и управе локалних предузећа да смање цијене воде и других комуналија за лица која су материјално угрожена.

– Неопходно је од 1. јануара 2022. године, свим потрошачима који се налазе на евиденцији Центра за социјални рад одобрити попусти на мјесечни рачун од 30 одсто. Посебно захтијевамо смањење рачуна за воду, јер иста већ више од једног мјесеца није за пиће – казала је одборница Демократа у локалном парламенту Весна Лончар.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 17:58