/ - FOTO: MUP RS, OSUMNJIčENI BLAŽIĆ
16/07/2023 u 22:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svjedočenje mladića koji je preživio masakr u Mladenovcu: Rekao je da će nas poubijati

Od malih nogu gledam nepravdu i tugu, nepravda društva se reflektovala na mene. Nemam idole, ja sam pravoslavac, Srbin, hrišćanin, ne pušim, ne pijem alkohol, rekao je Blažić koji je osumnjičen za ubistva

"Viknuo je da legnemo i da će sve da nas pobije, a onda su se čuli rafali", ovim riječima mladić koji je preživio masakr u Mladenovcu, prepričava kobni trenutak u Malom Orašju, gdje je Uroš Blažić (20) ubio šest osoba. Tokom dosadašnje istrage masakra ispitano je 55 svjedoka, a među njima su preživjele žrtve, mještani ovih mjesta, kao i porodice žrtava. 

Kako nezvanično saznaje Blic.rs, za sada je završeno sa ispitivanjem svjedoka. Takođe, završeno je i psihijatrijsko vještačenje Uroša Blažića, koji je u Specijalnoj zatvorskoj bolnici proveo mjesec dana. Naloženo je i psihijatrijsko vještačenje Radiše Blažića, oca osumnjičenog, kao i B. G. (19), brata od ujaka Uroša Blažića.

Saslušani su svi ranjeni koji su preživjeli masakr, kada im je zdravstveno stanje to omogućilo. Mladić koji je tog 4. maja naveče bio u Malom Orašju sa prijateljima, je do detalja opisao horor koji je preživio.

"Viknuo je da svi legnu dole i da će da ih poubija"

On je ispričao da je prijatelj pozvao na druženje, te je otišao do spomenika u Malom Orašju oko 22 sata. Kako je rekao, tamo je bilo oko 15 ljudi, bila je zapaljena vatra i muzika.

- Oko 22.30 sati sam ugledao Mercedes, koji je došao iz pravca Dubone i parkirao se pored autobuskog stajališta. Ostalo je upaljeno vozilo, gledao sam u tom pravcu sve vrijeme, i vidio sam Blažića kako izlazi sa vozačevog mjesta - ispričao je u svom iskazu mladić koji je upucan u noge.

Kako je on rekao, Blažić je nešto viknuo okupljenima, ali ga on isprva nije razumio.

- Učinilo mi se da je rekao da legnu svi dole, da će da nas ubije. Stao je ispred vozila, stajao je tačno kod haube. Mislio sam da se šali, pa više nisam obraćao pažnju - rekao je mladić.

Ubrzo nakon toga, začuo je pucnje.

- Čuo sam rafale, odmah sam pao na zemlju, vidio sam kako moji drugari padaju jedni za drugima. Čuo sam da je ispalio jedan šaržer, a onda ga je zamijenio za novi - otkrio je mladić.

On je zatim opisao da je vidio Blažića kako se približava i preskače dio sa žičanom ogradom, približavajući se dijelu kod spomenika, gdje su svi bili.

- Čuo sam rafalnu paljbu sa pauzama. A onda sam čuo jaukanje i zapomaganje. Sve je trajalo par minuta, nakon čega je Uroš ušao u automobil i udaljio se - ispričao je u svom svjedočenju.

Potresne scene

On je opisao potresne scene koje je ugledao nakon što se Blažić udaljio, ka Duboni, gdje je nastavio svoj krvavi pohod.

- Ustao sam i pogledao oko spomenika, vidio sam sve moje drugare kako leže i zapomažu, svuda je bila krv. Ubrzo je došla policija i ostali mještani, koji su čuli pucnjavu - ispričao je ovaj mladić.

Kako su do sada ispričali svi oštećeni, oni su Blažića poznavali iz viđenja, ali niko od žrtava sa njim nije bio pretjerano blizak. Neki od ranjenih su ispričali kako su ponekad sa njim igrali fudbal i to je sve.

Takođe, do sada niko nije ispričao da su sa Blažićem bili u sukobu, niti su se pojavile bilo kakve informacije o tome.

Hladnokrvno ubijao, pa pokušao da se opravda

Podsjetimo, svoj krvavi pir Blažić je započeo u selu Malo Orašje. On je, kako se sumnja, iz automatske puške i pištolja ubio Marka M. (18), Aleksandra M. (18), N.M. (15), Lazara M. (20), Nemanju S. (21) i Petra M. (20) koji je kasnije podlegao povredama.

Blažić je nakon pucnjave u Malom Orašju sjeo u automobil i krenuo u selo Dubona koje se nalazi desetak kilometra južno od Orašja. Tamo je ubio policajca Milana, njegovu sestru Kristinu i njihovog prijatelja Dalibora, prenosi Avaz.

On je ispričao kako su mještani stvarali zavjeru protiv njega.

- Osjećao sam podsmijeh, ruganje i ismijavanje. Mještani su stvarali zavjeru protiv mene - ispričao je Blažić.

Ispričao je i kako su navodno mještani sela pričali loše stvari o njegovom ocu, između ostalog i da je "kriminalac". On se osvrnuo i na svoje odrastanje i na period iz osnovne škole.

Kako je ispričao, djeca su ga ismijavala jer je tamnije puti i nisu željeli da se druže sa njim.

- Od malih nogu gledam nepravdu i tugu, nepravda društva se reflektovala na mene. Nemam idole, ja sam pravoslavac, Srbin, hrišćanin, ne pušim, ne pijem alkohol - rekao je Blažić, koji je ubio osmoro ljudi, a ranio 15.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

24. april 2024 17:05