/ Кријумчарене цигарете
04/05/2021 u 07:00 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Преко Црне Горе из БиХ шверцоване цигарете вриједне 57.784 еура

Цигарете је открила гранична полиција БиХ, у склопу акције „Штит 2021“, током детаљног прегледа теретног моторног возила марке „мaн“ и прикључног возила марке „мол“, бх. националних ознака уз помоћ специјалистичке опреме, а биле су сакривене у товарном дијелу возила испод руде боксита

Гранична полиција Босне и Херцеговине спријечила је шверц цигарета чија је вриједност процијењена на 113.750 конвертибилних марака, односно 57.784.06 еура, а возило којим су превожене цигарете дошло је из Црне Горе на заједнички гранични прелаз Враћеновићи–Делеуша. Сумња се да је та непријављена роба превезена управо преко наше државе, а била је сакривена испод руде боксита.


– У оквиру оперативне акције „Штит 2021“, припадници Јединице граничне полиције Требиње, 16. априла 2021. године, спријечили су кријумчарење 26.750 кутија различитих врста цигарета на уласку у Босну и Херцеговину на заједничком граничном пријелазу Делеуша–Враћеновићи. Цигарете су откривене током детаљног прегледа теретног моторног возила марке „мaн“ и прикључног возила марке „мол“, бх. националних ознака, уз помоћ специјалистичке опреме, а биле су сакривене у товарном дијелу возила испод руде боксита. Руду је из правца Црне Горе превозио држављанин БиХ М.Ј. (1956.), који није посједовао документацију о поријеклу робе. Због постојања основа сумње да је почињено кривично дјело кријумчарење из члана 214 Кривичног закона Босне и Херцеговине, о догађају су обавијештени тужилац Тужилаштва Босне и Херцеговине и судија за претходни поступак Суда БиХ. Према њиховим наредбама, М.Ј. је лишен слободе – сопштила је гранична полиција Босне и Херцеговине.

”Руду је из правца Црне Горе превозио држављанин БиХ М.Ј. (1956.), који није посједовао документацију о поријеклу робе


Цигарете, чија је тржишна вриједност процијењена на 133.750 конвертибилних марака, и други доказни материјали привремено су одузети, а против М.Ј. ће бити достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу.
– У току спровођења активности које су допринијеле откривању и документовању овог кривичног дјела, припадницима ЈГП Требиње подршку су пружили службеници Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине на споменутом граничном прелазу. Поводом овог догађаја, директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић похвалио је рад припадника ЈГП Требиње, који упркос тешким условима рада, у посљедње вријеме постижу значајне резултате у спречавању свих облика криминалитета – наводи се у саопштењу.

На фотографиjама које је објавила Гранична полиција БиХ види се да се међу шверцованим цигаретама налазе и MAC дувански произвиди, који се иначе, како су раније писали медији, производе у Дуванском комбинату Подгорица, а арапски власник те фабрике производи их и у другим државама гдје има фабрике. Те цигарете нису намијење за продају на црногорском тржишту, већ за извоз, мада их је било могуће наћи и на црном тржишту у Црној Гори.
Те цигарете су у августу прошле године заплијењене у акцији црногорске полиције „Арка“. Како је тада саопштено, службеници Сектора за борбу против организованог криминала и корупције, заједно са цариницима, прекинули су ланац кријумчарења цигарета и заплијенили камион у којем су пронађена 1.243 пакета иностраних цигарета без акцизних маркица. Вриједност заплијењене робе процијењена је на више од милион еура. Тада су ухапшени С.Б. (30) и Н.Б. (26).
Такође, крајем фебруара је саопштено да су службеници Управе за индиректно опорезивање Босне и Херцеговине остварили су рекордну заплену цигарета на просторима те земље. Спријечили су кријумчарење 585 картона цигарета укупне тржишне вриједности 1.608.000 марака. У тој акцији је ухапшен црногорски држављанин К.М., који је управљао камионом у којем су пронађене цигарете.
– Службеници УИО БиХ детаљно су прегледали камион у власништву фирме из Црне Горе. Открили су да се покушало прокријумчарити 585 картона, односно 292.500 кутија цигарета бренда „регина ред“, чија се тржишна вриједност процјењује на 1.608.000 конвертибилних марака. Кријумчарене цигарете биле су намијењене црном тржишту Европске уније – саопштено је тада из УИО БиХ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 03:26