Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
Brano samo od Zeta filma zaradio 261.000 * Šešelj sprema listu za izbore * Vlada popustila pod pritiskom opozicije * Stojanoviću ostavka ili optužnica * Brano samo od Zeta filma zaradio 261.000 * Ubica namamio žrtve preko Fejsbuka * Pilot i ranije letio tom putanjom
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 24-07-2016

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
Hu Čunjung, portparol MIP-a Narodne Republike Kine:
Smatramo da je NATO proizvod hladnog rata i Kina se protivi uključivanju dodatnih država.

Vic Dana :)

На разгласу у авион капетан обавјештава путнике да ће авион ускора да слети. Након тога он заборави да искључи микрофон и цио авион чује разговор у пилотској кабини.
- Шта ћемо радити у Београду?
- Шта ја знам. Реци ти?- одговара копилот.
- Знаш шта? Прво ћемо несто појести, па мало ћемо попити, а онда ћемо узети ове двије стујардесе па ја ћу једну а ти другу. Важи?- пита пилот.
Једна од стујардеса кад је чула да је пилот заборавио разглас потрчи да им то каже али баш пред врата се спотакне, а на то ће једна старија бака која је била међу путнике:
- Полако дијете, зар ниси чула прво ће нешто појести..Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

 
Regioni ISPRED CRKVE SVETOG KOZME I DAMJANA U MARTINIĆIMA ODRŽAN ISTORIJSKI ČAS
Svetinja svjedoči o znamenitoj bitki
Radonjić se obraća prisutnima Svetinja svjedoči o znamenitoj bitki Crkva u Slatini poznata je po tome što je Sveti Petar uoči Martinićke bitke 1796. godine pod njenim svodovima pričestio vojsku i održao govor koji se nalazi na stranicama enciklopedija o govorničkoj vještini
DA­NI­LOV­GRAD - Is­pred cr­kve Sve­tog Da­mja­na i Ko­zme u Mar­ti­ni­ći­ma ju­če je odr­žan isto­rij­ski čas po­sve­ćen Mar­ti­nić­koj bit­ki. O ovom zna­me­ni­tom bo­ju go­vo­rio je Pe­ro Ra­do­njić, isto­ri­čar i ku­stos Za­vi­čaj­nog mu­ze­ja u Da­ni­lov­gra­du. Ovaj skup je pr­vi u ni­zu ko­jim pred­stav­ni­ci Mi­tro­po­li­je cr­no­gor­sko pri­mor­ske i Udru­že­nja Bje­lo­pa­vli­ća „Bi­je­li Pa­vle“ obi­lje­ža­va­ju ovo­ja zna­ča­jan da­tum u cr­no­gor­skoj isto­ri­ji. Cen­tral­ni do­ga­đaj pred­vi­đen je za da­nas, ne­dje­lju, u 11 sa­ti ka­da će is­pred Spo­men- do­ma u Mar­ti­ni­ći­ma o vre­me­nu Sve­tog Pe­tra Ce­tinj­skog i nje­go­voj mi­si­ji o uje­di­nje­nju Cr­ne Go­re i Br­da go­vo­ro­ti mi­tro­po­lit Am­fi­lo­hi­je i aka­de­mik Zo­ran La­kić.
Cr­kva u Sla­ti­ni je po­zna­ta po to­me što je Sve­ti Pe­tar uoči Mar­ti­nić­ke bit­ke 1796. go­di­ne pod nje­nim svo­do­vi­ma pri­če­stio voj­sku i odr­žao go­vor ko­ji se na­la­zi na stra­ni­ca­ma en­ci­klo­pe­di­ja o go­vor­nič­koj vje­šti­ni. Ra­do­njić je pod­sje­tio na taj zna­me­ni­ti go­vor Sve­tog Pe­tra ko­ji je bo­drio voj­sku ri­je­či­ma „Za­to na oruž­je i na kr­va­vo po­lje, mi­li vi­te­zi, da po­ka­že­mo ne­pri­ja­te­lju šta su ka­dre ju­nač­ke go­re, da po­ka­že­mo da u na­ma ne­u­ga­še­no srb­sko sr­ce ku­ca, srb­ska krv­ca vri­je, da po­ka­že­mo ka­ko gor­ski­je ju­na­ka mi­ši­ca ju­na­štvom nad­ma­šu­je na boj­nom po­lju sva­kog du­šma­ni­na!“.
Ra­do­njić je pod­sje­tio da je du­hov­na i dr­žav­nič­ka mi­si­ja Sve­tog Pe­tra bi­la da uje­di­nju­je ple­me­na i mi­ri na­rod. On je na­po­me­nuo da je Sve­ti Pe­tar u Bje­lo­pa­vli­će do­šao 16. ju­la 1796. go­di­ne ka­da ko­na­či u ku­ći ser­da­ra Mi­ha­i­la Bo­ško­vi­ća, a sle­de­ćeg da­na bio je na Sla­ti­ni.
-Pre­ma vje­ro­do­stoj­nim po­da­ci­ma Sve­ti Pe­tar je pred­vo­dio voj­sku od 3.000 do 4.000 voj­ni­ka, dok je Tu­ra­ka bi­lo oko 17.000. Do­ku­men­ti uka­zu­ju da je u toj voj­sci ve­ći­na bi­la iz Bje­lo­pa­vli­ća i ne bi tre­ba­lo ni­ko da se lju­ti ka­da to ka­že­mo. Vi­še sto­ti­na lju­di do­šlo je iz Ka­tun­ske na­hi­je. Bit­ka je tra­ja­la osam sa­ti, od­no­sno od šest uju­tru do dva sa­ta po­sli­je pod­ne. U bo­ju je ra­njen tur­ski pa­ša, ali i naš mi­tro­po­lit – na­veo je Ra­do­njić i za­klju­čio da na­kon Mar­ti­nić­kog bo­ja, ali i bit­ke na Kru­si­ma ne­ko­li­ko mje­se­ci ka­sni­je Tur­ci ni­je­su gle­da­li na Cr­nu Go­ru kao na svo­ju te­ri­to­ri­ju.
Pred­sjed­nik Cr­kve­nog od­bo­ra za ob­no­vu hra­ma Sve­tog Ko­zme i Da­mja­na Žar­ko Po­po­vić pod­sje­tio je oku­plje­ne da je ova zna­me­ni­ta cr­kva du­go bi­la pre­pu­šte­na vre­me­nu, ali da su mje­šta­ni uspje­li da je do­ne­kle ob­no­ve i po­sta­ve no­vi krov. Po­treb­na su i da­lja ula­ga­nja, po­seb­no iz­ra­da iko­no­sta­sa, ali i mal­te­ri­sa­nje.
-Na­dam se da će­mo se sle­de­će go­di­ne ov­dje okup­ši­ti u mno­go bo­ljim uslo­vi­ma i da će­mo pot­pu­no ob­no­vi­ti sve­ti­nju ko­ja je svje­dok zna­me­ni­tog isto­rij­skih do­ga­đa­ja u ovom kra­ju – re­kao je Po­po­vić.
Li­tur­gi­ju u Sla­ti­ni slu­ži­li su Slo­bo­dan Ze­ko­vić i Pre­drag Ka­ta­nić, sve­šte­ni­ci da­ni­lov­grad­ske pa­ro­hi­je. I.M.

Komentari

Komentari se objavljuju bez zadrške.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj će biti izbrisan u najkraćem roku čim bude primijećen ili prijavljen, a autori spornog komentara rizikuju da budu prijavljeni nadležnim institucijama.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Uslovi korišćenja

Svako neovlašćeno korišćenje sadržaja štampanog i on-line izdanja Dana kažnjivo je i vlasnik prava shodno Zakonu o autorskim i srodnim pravima ima pravo na zaštitu od istog, kao i na naknadu štete prouzrokovane takvim radnjama. Zabranjeno je svako objavljivanje, modifikovanje, kopiranje, štampanje, reprodukovanje, distribuiranje ili na drugi način javno prikazivanje podataka, tekstova, fotografija i informacija iz naših izdanja, bez pisane saglasnosti Jumedia Mont doo.

MARKETING
loading...

Najčitanije danas

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"