Predrag Zenović / - FOTO: UCG
01/02/2024 u 07:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Zenović: Moguća još jedna međuvladina konferencija do kraja 2024.

Fokus je stavljen na poglavlja 23 i 24, institucije i javnu upravu

Crna Gora je sa Međuvladine konferencije EU-Crna Gora dobila veliku podršku i pozitivan impuls svih država članica prema EU budućnosti naše države, saopštio je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom Predrag Zenović u emisiji "Fokus" koja se emituje na RTCG.

On je kazao da je politička klima prema Crnoj Gori u EU sada značajno drugačija.

Zenović je ocijenio i da je za takav stav značajno doprinijelo to što što je Crna Gora usklasila sa EU spoljno-bezbjednosnu politiku.

Sada fokus stavljen na poglavlja 23 i 24, institucije i javnu upravu.

- To je funadamentalni korpus. Cilj je formiranje pregovaračke strukture, kako bi se krenulo na intenzivno adresiranje mjerila za poglavlja 23 i 24 i potencijalno zatvaranje poglavlja - dodao je naš glavni pregovarač.

Zenović je naglasio da sada imamo preko 80 mjerila u okviru poglavlja 23 i 24. Od toga, preko 50 je bilo adresirano i smatramo da je taj broj sada još veći.

- Imamo jasnu mapu puta kako bismo u prethodnom periodu odgovorili na zahtjeve i od Komisije dobili izvještaj o ispunjenosti privremenih mjerila i završna mjerila za poglavlja 23 i 24. na ljeto pred nama - odgovorio je Zenović na pitanje kako ubrzati put prema EU.

Kazao je da bi naredna međuvladina konferencija mogla biti već do kraja godine.

- Belgijska vlada zagovara ideju da se još jedna konferencija održi tokom njihovog mandata, što može biti signal da će to biti šansa da se finalizuje IBAR i da Crna Gora krene u novu etapu i zatvaranje poglavlja krajem godine - kazao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. maj 2024 00:00