Dnevna štampa Marketing Redakcija Kontakt
SNP i Demos napustili parlament * Mandiću danas presuda * Neće da robija zbog kuma * Migo dao stan i Vukinoj ženi * Kinezi pjevali „Bjelasicom pasla stada” * Stradao medvjed * SNP i Demos napustili parlament
ISSN 1800-6299
  Izdanje: 22-10-2015

Porudzbenica
Rubrike
Pogledajte

Strip Dana

Strip

Riječ Dana
N/A:
N/A

Vic Dana :)

Dolazi Mujo u kino i kupi jednu kartu za film. Poslije dvije minute, dolazi i kupuje još jednu, i tako nekoliko puta. Prodavač ga pita:
- Pa što će vam toliko karata za isti film?
- Znam ja da je dovoljna jedna, ali onaj na vratima mi svaku podere.Arhiva
Dan:
Mjesec:
God:

Razno
Uclani se

Drustvo - datum: 2015-10-20 USTAVNOM SUDU NIJE DOSTAVLJEN ZAHTJEV ZA OCJENU USTAVNOSTI NAKNADA ZA MAJKE Nada nije podnijela inicijativu
Po­sla­nik De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta (DPS) Na­da Drob­njak ni­je pod­ni­je­la Ustav­nom su­du ini­ci­ja­ti­vu za ocje­nu ustav­no­sti iz­mje­na i do­pu­na Za­ko­na o so­ci­jal­noj i dječ­joj za­šti­ti, ko­ji­ma se maj­ka­ma sa tro­je i vi­še dje­ce da­ju do­ži­vot­ne na­kna­de. Ta in­for­ma­ci­ja „Da­nu” je po­tvr­đe­na iz Ustav­nog su­da.
Drob­njak je u ne­ko­li­ko na­vra­ta od­bi­la da go­vo­ri na te­mu ini­ci­ja­ti­ve ko­ju je na­ja­vi­la po­čet­kom av­gu­sta, na­vo­de­ći da za­dr­ža­va pra­vo da ne od­go­vo­ri na pi­ta­nje no­vi­na­ra.
Skup­šti­na je 16. ju­la gla­so­vi­ma 43 po­sla­ni­ka usvo­ji­la iz­mje­ne Za­ko­na o so­ci­jal­noj i dje­či­joj za­šti­ti, ko­ji­ma je pred­vi­đe­no da za­po­sle­ne i ne­za­po­sle­ne maj­ke sa tro­je i vi­še dje­ce ima­ju pra­vo na do­ži­vot­nu nov­ča­nu na­kna­du, te da se obez­bi­je­di do­ži­vot­na na­kna­da za ro­di­te­lja, od­no­sno nje­go­va­te­lja, ko­ji bri­ne o dje­te­tu sa po­seb­nim po­tre­ba­ma. Pro­tiv za­ko­na bi­lo je 27 po­sla­ni­ka, uglav­nom iz DPS-a. Za­kon je u pe­tak ob­ja­vljen u Slu­žbe­nom li­stu, a nje­go­va pri­mje­na tre­ba da poč­ne 1. ja­nu­a­ra 2016. go­di­ne, jer ove go­di­ne sred­stva za na­kna­de maj­ka­ma ni­je­su pla­ni­ra­na. Za­kon je pred­lo­žio po­sla­nik So­ci­ja­li­stič­ke na­rod­ne par­ti­je (SNP) Alek­san­dar Da­mja­no­vić.
Maj­ke ko­je su ro­di­le tro­je dje­ce i ostva­ri­le naj­ma­nje 25 go­di­na rad­nog sta­ža, od­no­sno ro­di­le če­tvo­ro dje­ce i ima­ju naj­ma­nje 15 go­di­na sta­ža ostva­ri­va­će na­kna­du od 70 od­sto pro­sječ­ne ne­to za­ra­de u Cr­noj Go­ri, ostva­re­ne u go­di­ni ko­ja pret­ho­di go­di­ni ostva­ri­va­nja tog pra­va. Ukup­no 40 od­sto od pro­sječ­ne ne­to za­ra­de pri­ma­će i že­ne ko­je su ro­di­le tro­je ili vi­še dje­ce, a ko­je se na­la­ze na evi­den­ci­ji Za­vo­da za za­po­šlja­va­nje naj­ma­nje 15 go­di­na.
Uko­li­ko za­kon za­ži­vi, od na­red­ne go­di­ne že­ne ko­je ima­ju rad­nog is­ku­stva pri­ma­će oko 330 eura na­kna­de, a one ko­je su ne­za­po­sle­ne 190.
Mi­ni­star­ka ra­da i so­ci­jal­nog sta­ra­nja Zo­ri­ca Ko­va­če­vić ra­ni­je je ka­za­la da njen re­sor ne­će tra­ži­ti ocje­nu ustav­no­sti, te da ne oče­ku­je da bi­lo ko to ura­di.
M.S.

Komentari

Komentari se objavljuju sa zadrškom.

Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijedjanje i klevetanje. Nedozvoljen sadržaj neće biti objavljen.

Prijavite neprikladan komentar našem MODERATORU.

Ukoliko smatrate da se u ovom članku krši Kodeks novinara, prijavite našem Ombudsmanu.

Predaja pomena on-line

Najčitanije danas

INFO

Cjenovnik i pravila o medijskom predstavljanju u toku kampanje za lokalne izbore za odbornike u SO Nikšić koji će biti održani 14.03.2021.godine.

Pravila lokalni
Jumedia Mont d.o.o.

Cjenovnik - Radio D

Pravila o medijskom predstavljanju

Pravila lokalni
M.D.COMPANY d.o.o.

Cjenovnik - Radio D+

INFO

Zaštitnika prava čitalaca Dan-a

OMBUDSMAN

kontakt:

ombudsman@dan.co.me

fax:

+382 20 481 505

Pogledajte POSLOVNIK

Pratite rad OMBUDSMANA

Pogledajte IZVJEŠTAJE

Karikatura DAN-a
Karikatura
Pogledaj sve karikature >>>

Najčitanije - 7 dana


 

Prognoza dana

  

Developed by Beli&Boris - (c) 2005 "Dan"